Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehetséges, hogy az...

Hogy lehetséges, hogy az ammónia forráspontja -33 Celsius fok?

Figyelt kérdés
2021. jan. 1. 15:06
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
87%
Mi ebben a felfoghatatlan? A nitrogene meg -196 °C, es akkor mi van?
2021. jan. 1. 15:19
 2/14 anonim ***** válasza:
91%

mert gáz. Ha hűtöd akkor -33c° on kezd kicsapódni. Vagyis folyekonyá vallik. További hűtés esetén megfagy azaz szilárd halmazállapotu lesz. Ez -77c° nál történik.

Ez bármilyen gáz nemű anyag estén így van. Nulla fok alatt van a forrás pontjuk.

2021. jan. 1. 15:20
 3/14 A kérdező kommentje:
Első válaszoló: akkor felfoghatatlan valami, ha nincs meg a miértjének az oka. Ha nem tudsz releváns válasszal rendelkezni, akkor ezt az energiát megkímélhetted volna!
2021. jan. 1. 15:24
 4/14 A kérdező kommentje:
2: köszönöm szépen!
2021. jan. 1. 15:25
 5/14 sadam87 ***** válasza:
100%

Én egyet értek abban az első válaszolóval, hogy nem igazán világos számomra, pontosan mire is vagy kíváncsi. Mi a probléma az ammónia forráspontjával? Túl magas? Túl alacsony? Vagy egyáltalán minek kapcsán merült fel a kérdés?

Amúgy az ammóniának a molekulatömegéhez képest viszonylag magas a forráspontja, mivel hidrogénkötések alakulnak ki a molekulák között. (Bár a víznél alacsonyabb, mert kevesebb hidrogénkötés tud kialakulni a molekulák között.)

"Ez bármilyen gáz nemű anyag estén így van. Nulla fok alatt van a forrás pontjuk."

Ez nem igaz. Általában 20 vgay 25°C-on (és standard légköri nyomáson) levő halmazállapotról beszélünk, ha nem jelöljük meg külön a hőmérsékletet. Értelemszerűen ez alatt van a gázko forrásponja. Azaz vannak olyan anyagok, amelyek szobahőmérsékleten gáz halmazállapotúak, de 0 °C feletti az olvadáspontjuk:

[link]

2021. jan. 1. 15:42
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
2vagyok.igen vannak ezt tudom,de nem akarok nagyon elmélyedni a témában. A kérdésre így egyszerübb válaszolni. Mint sorra venni a gázok forrás pontját.
2021. jan. 1. 15:59
 7/14 A kérdező kommentje:
Csak új nekem a tudománydolog, és ne nevessetek ki, de azt hittem hogy a forrás az akkor történik, ha minél magasabb a hőhatás, és nem akkor, ha alacsonyabb, de ezekszerint a nyomással van összefüggésben és az anyag tulajdonságával.
2021. jan. 1. 16:23
 8/14 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!
2021. jan. 1. 16:23
 9/14 A kérdező kommentje:
Még az érdekelne, hogy mitől függ egy molekula/kristályrács olvadáspontja?
2021. jan. 1. 16:29
 10/14 sadam87 ***** válasza:
100%

"és ne nevessetek ki, de azt hittem hogy a forrás az akkor történik, ha minél magasabb a hőhatás, és nem akkor, ha alacsonyabb"

Forrás akkor történhet, ha melegítjük az anyagot (vagy csökkentjük a nyomást). Ez igaz az ammóniára is, csak annak már sokkal alacsonyabb hőmérséklet is elég, hogy elforrjon, mint például a víznek.

"Még az érdekelne, hogy mitől függ egy molekula/kristályrács olvadáspontja?"

Az anyagok olvadás- és forráspontja elsősorban a részecskék (molekulák, atomok, ionok) közötti kölcsönhatás erősségétől (minél erősebb, annál magasabb), és a részecskék méretétől függ (minél nagyobb, annál magasabb). De még egy sor egyéb tényező befolyásolhatja (főleg az olvadáspontot).

2021. jan. 1. 16:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!