Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A hideg étolajban milyen...

A hideg étolajban milyen folyadékcseppek jelennek meg?

Figyelt kérdés

A mi spájzunk, ahol az étolajat tároljuk, fűtetlen, szóval ott most az olaj hőmérséklete is 0°C körüli.

Olyan.. ikrás lesz ekkor az olaj, valamilyen cseppek jelennek meg és maradnak benne stabilan.

Itthon azt mondják, hogy az víz, mert a gyárban azzal hígítják az étolajat.

NA DE, a víz és az olaj egymásban nem oldódnak. Valami másról van itt szó. Szerintetek?



2020. dec. 31. 12:32
1 2
 11/14 Wadmalac ***** válasza:

Hát én ilyet tényleg csak víztől láttam.

A durranás lehetett is az.

Nem tudom a pontos kémiai összetételét az étolajnak, előfordulhat, hogy vannak benne olyan összetevők, amik nem hidrofóbok, így az az "ikra", az ezzel az összetevővel körülvett kicsiny vízcsepp.

Nem nagyon lehet benne sok, hiszen csak az olaj feletti kis légtér párájából származhat (vagy van olyan bomló összetevő, ami vizet is produkál? Nem hiszem).


Mondom, én azt javaslom, felhasználás előtt pár nappal már legyen szobahőmérsékletre hozva, ha az "ikrásodás" anyaga visszaoldódik, akkor a víz sem tud annyira megmaradni az olajban, esetlegesen az aljára gyűlik.

2021. jan. 5. 07:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:

"Hát én ilyet tényleg csak víztől láttam.

A durranás lehetett is az."


Igen, a durranás leirása nagyon arra hajaz, hogy viz volt az olajban. Viszont a végzett művelet szerint meg nagyon nem kenhető a vizre:


"Anyukám nemrég sütött húst ilyen olajban. Az első húsokkal semmi nem volt, aztán... a negyedik alatt akkorát robbant az olaj"


A negyedik alatt? Hát akkor hogyan sütötték ki az első három húst? Azt csak áztatták volna kézmeleg olajban? Ha az első három hús megsült az olajban, akkor nem lehetett benne viz, mert akkor az is rég felforrt (felrobbant) volna, már az első húsnál, nem a negyediknél.


Talán azt tudom még elképzelni, hogy ezek ilyen fagyasztott, mirelit húsok voltak, régóta benn a fagyasztóban, és igy kirakódott rájuk termetes mennyiségű jég már az állási idő alatt. Amikor meg a sütésükre került a sor, akkor nem lett a húsokról leveregetve, levakarva a jég nagyja, és az olvadt és robbant fel.

Viszont ha igy van, akkor meg semmi köze a robbanásnak az olaj minőségéhez, a benne lévő "ikrákoz", hiszen a később felrobbant viz nem az olajjal került a sütőolajba.

2021. jan. 5. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 Wadmalac ***** válasza:

"A negyedik alatt? Hát akkor hogyan sütötték ki az első három húst? "

Na efelett totál elsiklottam, tényleg tutira a hússal vitték be a vizet.

2021. jan. 5. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2021. jan. 6. 14:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!