Hogyhogy a horvátországi földrengést Magyarország igen nagy részén lehetett érezni? Nálunk a földrengéseket csak néhány kisebb régiókban szokták érezni.
Gyanítom, hogy jóval erősebb volt. A Richter skála egy logaritmikus skála azt hiszem, ezt se felejtsük el.
Azért ne vegyétek ezt készpénznek, nem vagyok szakértő.
Ahhoz képest nem volt olyan erős szerintem.
Akkor szerinted mi az erős? Láttad,milyen pusztítást végzett az epicentrumnál??? Emberek haltak meg. Épületek dőltek össze. Egy falu gyakorlatilag megsemmisült. Fél közép európa érezte.
Mi ez, ha nem egy erős földrengés?
Hírekben én ilyet nem hallottam, hogy emberek haltak meg, sem azt, hogy épületek összedőltek. Egy szál képet mutattak, ahol törmelékek voltak, és ott sem látszott az, hogy egy épület összedőlt volna, "csak" megrongálódott. Arról sehol nem olvastam, hogy egy falu gyakorlatilag megsemmisült. Egyetlen halálos áldozatról hallottam, egy 14 évesről.
De biztos nem hiteles hírforrásokat néztem.
Lehet, hogy rosszul képzelem a dolgokat, de a 2011-es földrengés 50-szerese sem gondolom, hogy Kecskeméten is érzékelhető kéne, hogy legyen. Azért az a sok kilométer is valamennyire elnyeli a rengést, főleg hosszú távon.
Legalábbis én így képzelem, de ezek szerint rosszul.
Hét halottja és legalább húsz sérültje van Horvátország eddigi legnagyobb földrengésének, a Zágrábtól ötven kilométerre lévő Petrinjában és környékén. A keddi Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengést több utórengés is követte – írja a szerb sajtó.
Horvátországban szerda reggel is voltak utórengések, 6:15-kor, illetve 6:26-kor egy 4,8-as és egy 4,9-es erősségű földmozgást mértek.
Andrej Plenković horvát kormányfő, aki kedden a katasztrófa helyszínére érkezett azt mondta, hogy nincsenek végleges adatok az áldozatok számáról, de legkevesebb heten vesztették életüket a keddi földrengésben. Petrinja városában a házak többsége lakhatatlanná vált, szünetel az áram- és vízsszolgáltatás.
Nem hivatalos információk szerint egy szerb állampolgár is van a halálos áldozatok között. A rengés sérültjeit zágrábi kórházakba szállították. Sokan ajánlottak fel szállást azoknak, akik fedél nélkül maradtak.
„Szerdán nyitunk egy folyószámlát, amelyre pénzadományokat várunk, a polgárok így segíthetnek a bajbajutottakon. A kormány 16 millió eurós gyorssegélyt biztosít az érintett településeknek” – mondta a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy rengeteg helyről ígértek segítséget a földrengés károsultjai számára.
Ez elég?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!