Mi miatt "szalad szét" a vízfelszínre szórt hintőpor, ha mosogatószert cseppentek bele?
2 magyarázatot találtam, és szeretném tudni, melyik az igaz:
- Az egyik verzióban a mosogatószer csökkenti a felületi feszültséget, ami így már kevésbé tartja meg a hintőport, melynek szemcséi olyan területre "rohannak", ahol még tart a felületi feszültség.
Itt 3:43-tól --> https://www.youtube.com/watch?v=xYB3CGZeOlc
- A másik verzió szerint a mosogatószer egy része vékony filmet képez a vízfelszínen, s ez fogja szertelökni a hintőpor szemcséit.
Itt az "Érdekesség" című kék mező --> [link]
Melyik az igaz? Esetleg mind a kettőből valamennyi történik meg?
A mosogatószer valóban lecsökkenti a felöleti feszültséget (épp azért, mert monomolekuláris réteget képez a folyadék felszínén). Emiatt tehát azon a területen, ahova a mosószert cseppented, sokkal kisebb lesz a felületi feszültség, mint azon a részen, ahol nincs mosószer. Tehát ha az energiaminimum elvét alkalmazzuk, kedvezőbb lesz, ha a mosószeres felület megnövekedik a mosószer mentes hatására. (Ugyebár a felületi feszültség az egységnyi felület ltrehozásához szükséges energia.)
Tehát inkább a második leírás áll közel a valósághoz.
"ami így már kevésbé tartja meg a hintőport, melynek szemcséi olyan területre "rohannak", ahol még tart a felületi feszültség."
Ez szerintem marhaság. A hintőpor csak azért kell, hogy lássuk a kialakuló áramlást.
Ez a saját koncepcióm:
A felületi feszültség a részecskék közti vonzásra épül. Ha ezt a mosószerrel egy helyen lecsökkented, akkor szerintem értelemszerű, hogy ahol még megvan az erősebb felületi feszültség, az megnyújtott gumilepedőként "húzza" magához a még összetartó felületet. Szóval a mosószer úgy hat a felületi feszültséggel rendelkező felszínre, mint a felfújt lufira a tűvel megszúrás vagy helyi elvékonyodás révén szakadás:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!