Aki kicsit ért a csillagászathoz, az segítene?
(Csillaghullással, csillagképekkel kapcsolatban)
Figyelt kérdés
Betájoltam a házamat.A lakásom nyugati oldalán látható a Göncölszekér,pontosan a házam felette,szinte.A mai csillaghullást akkor hol tudnám jól látni?Mert tudom,hogy a Perseus-csillagképnek van ehez valami köze,ott megy keresztül,vagy valami ilyesmi...Merre keressem innen ezt a Perseus-csillagképet?Budapesten lakom,ezért izgulok annyira,hiszen írták,hogy itt nem lehet olyan jól látni,és órákig is eltarthat,mire a nagy csillaghullás közepén láthatok egyet....És nem tudok elutazni....
2010. aug. 12. 13:12
1/6 anonim válasza:
Tegnap olvastam egy csillagászati oldalon, hogy az egész égbolton, bárhol lehet észlelni majd, de tapasztalatok szerint északi, és a déli égbolton szoktak lenni nagyobb valószinűséggel. Én tegnap éjjel (2 óra körül) 20 percen át álltam a teraszon, ahonnan az égbolt 2/3 át belátni, és fényszennyezés sem nagy. És mindössze 1 db-ot láttam. Ennyit bármikor látni, akár télen is. ehet hogy ma is megnézem azért, de nem bízom én abban, hogy tényleg percenként lehet majd látni...
2010. aug. 12. 13:23
2/6 anonim válasza:
nekem mamám csillaghulláskor mindig azt mondja,a Tejutat figyeljem,mivel ott sok csillag van:))
A radiáns van az adott irányban. Tehát a Pereisák meteorok látszólag egy olyan pontból indulnak ki, ami a Perseus csillagképben található. Egészen pontosan a rajokat alkotó meteorok útját csillagtérképre berajzolva és meghosszabbítva nagyjából egy helyen metszik egymást. No az volna a radiáns. Aztán, hogy pontosan merre látod magát a meteort, az sokmindentől függ. Könnyen belátható, hogy végülis bármerre is elhaladhat egy, hiszen a pontból kiindulva akármerre haladhat. Ha fényes a meteor, és látványos, akár a hátad mögött is lehet a radiáns, és mégis láthatod, amint átszalad az égbolton. A meteorok többsége viszont halvány, és így nyilvánvaló, hogy a radiáns közelében mégis csak valószínűbb a megpillantásuk, mint máshol. Ha telepítve van a Google earth, akkor ott elég jól be is tudod határolni a csillagkép elhelyezkedését.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!