Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Idén hidegebb, keményebb...

Idén hidegebb, keményebb telünk lesz?

Figyelt kérdés

Rengeteg helyen olvastam, meg hallottam is, hogy "idén milyen nagy tél lesz", meg "idén nagyon rossz tél lesz" "idén nagoyn hideg tél lesz"

Ebből mi igaz? Havazás milyen lesz? Nagyon nagyon régen volt már, hogy normálisan esett a hó. 17 éves vagyok, de 6-8 éves korom óta a legnagyobb hó amit láttam és tapasztaltam max 8 centis volt. Azelőtt meg emlékszem, hogy volt, hogy nem tudtunk kiállni a garázsból, el kellett lapátolni, olyan magas volt, hogy a hátsó lökhárítót is bőven elérte.

Jó tudom, ezt nem lehet úgy megmondani, de azért mégis van valami előrejelzés...

2020. dec. 6. 23:53
 1/7 anonim ***** válasza:
90%
Mégis honnan a jó francból tudnánk? :)
2020. dec. 6. 23:58
 2/7 anonim ***** válasza:
Pár éve ilyenkor -20 fok volt, tegnap meg +12. Szóval nem úgy tűnik, h kemény lenne ez a tél.
2020. dec. 7. 07:14
 3/7 anonim ***** válasza:
Szerintem évről évre látványosan egyre enyhébbek a telek.
2020. dec. 7. 07:39
 4/7 anonim ***** válasza:

Az indiánok már gyűjtik a tűzifát, szóval hideg telünk lesz... vagy mit vársz, mit mondjunk?

7-14 napnál előrébb nincs időjáráselőrejelzés, csak időjóslás, illetve ha mégis találsz "előrejelzést", az csak a sokéves átlag behazudása előrejelzésnek.

Ilyen távra, hogy milyen telünk lesz, az előrejelzési algoritmusok képesek megmondani kb 90%-os valószínűséggel, hogy -10 és +20 °C közti lesz a hőmérséklet, ennél sokkal többre nem képesek.

A meteorológusok próbálnak bizonyos dolgokból jósolgatni, pl jeges-tenger állapota, Szibéria hőmérséklete, az északi-sarki futóáramlás állapota, stb de ezek nem sokkal többek jóslásnál.

2020. dec. 7. 09:47
 5/7 anonim ***** válasza:

"hidegebb, keményebb telünk lesz?"

"Havazás milyen lesz?"

A nagy csapadékmennyiség és a csikorgó hideg nem mindig járnak együtt.

Ha olyan lesz, mint az elmúlt pár évben(??), akkor a december enyhe és latyakos, szilveszter körül kezd lehűlni, január-február enyhe és csikorgó felváltva, max. 1-2 hétig megmaradó kevés hóval, és március második felében jön a lassú melegedés.

2020. dec. 7. 10:49
 6/7 anonim ***** válasza:

A NOAA (amerikai kutatóintézet) szerint az átlagnál enyhébbek lesznek a téli hónapok:

[link]

Viszont beszédes, hogy egy időben direkt lejegyeztem, mit jeleznek előre, és utána összevetettem a valósággal. Noha nincs benne túl sok konkrétum, a havi anomália mértéke egész °C-ra kerekítve, de még ezt is annyira rossz aránnyal találták el, hogy néhány év után időpocsékolásnak minősítettem az egészet (ettől még persze nincs gond a tevékenységükkel, az efféle előrejelzési próbálkozásokat nem készpénzként, hanem puszta kísérletként tálalják, gyakorlatilag "belelátunk" egy kicsit a kutatásba)

2020. dec. 7. 13:37
 7/7 anonim ***** válasza:
2020. dec. 7. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!