Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha lehoznánk egy liternyi...

Ha lehoznánk egy liternyi anyagot egy fekete lyukból vagy neutroncsillagból a Földre, mi történne?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy ezt nem könnyű kivitelezni, de tegyük fel, valahogy mégis sikerülne. Mi lenne a hatása a környezetre? Egyben maradna egyáltalán vagy szétrobbanna? Beszívná a Földet?

2020. dec. 4. 19:39
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

10: Nem értem, gondolatkísérletként miért ne lehetne elképzelni, hogy egy liternyi fekete lyuk vagy neutroncsillag idekerül a Földre. Mondjuk odateleportálják egy messzi-messzi galaxis(mag)ból az élelmiszerboltba, az UHT tejek és a kaukázusi kefirek közé: literes kiszerelésű neutroncsillag. Tudom, szentségtörés, de még azon is eltűnődtem, milyen színe és íze lehet. Persze ezt tényleg nehéz lenne megállapítani, mert abban a pillanatban, ahogy odakerülne, az egész bolygó beleolvadna, vagy felrobbanna valami extrém energialeadással járó reakció közben, így nem lenne módom gasztro-blogot írni a különleges kulináris élvezetről, amit az elfajult neutronfolyadék sűrű tanninjai okoztak.

Szerintem érdekes a mindig csak absztrakt módon kezelt természettudományos jelenségeket és objektumokat "lehozni a Földre", anyagszerűen és érzékletesen elképzelni. Pl. érdekes kérdés még, hogy milyen állagú, színű, tapintású lenne egy liternyi tömény korona (vagy bármilyen) vírus. Azaz egy olyan tömeg, ami semmi másból nem áll, mint a vírusokból. Vagy hogy milyen térfogatú lenne, ha a világ összes COVID -ját összeszednék és vegytisztán betennék egy edénybe. Lehet, hogy az egész nem lenne több egy kilónál.

2020. dec. 5. 15:57
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsó kommentedre válaszolva. Valahol olvastam hogy az összes covid-19 vírus térfogata egyben nem több mint egy evőkanálnyi anyag. Az állaga valószínűleg valami trutyi, lévén hogy fehérjékből áll, a színe fehéres.
2020. dec. 17. 01:36
 13/14 A kérdező kommentje:
#12: Ebben nem vagyok biztos. Mármint sem abban, hogy trutyi lenne, sem abban, hogy fehéres. A "trutyiság" azt feltételezi, hogy valami vizes vagy legalábbis folyadékos keverékről van szó, valamiféle emulzióról. De ha csak a vírus anyagából állna a tömeg, lehet, hogy az egyes példányok kristályos alakba rendeződnének, azaz szemcsés, porszerű vagy szilárd lenne az eredmény. A fehérjéknek a színén sokat töprengtem, mert nem jöttem rá, hol lehet fehér színű fehérjével találkozni. A tojásnál van a fehérje (ami átlátszó), és a sárgájától való megkülönböztetésre használják, de nem tudom, van-e bármi köze a biokémiai értelemben vett kifejezéshez. A húsokban sok a fehérje, de ettől még nem fehér pl. egy marhahús.
2020. dec. 17. 03:30
 14/14 Jankee ***** válasza:
Ha ide lehetne hozni, nem lenne fekete lyuk. Ha másképp kerülne ide, akkor nem lenne ide. Képtelen elméleti kísérlet, mert nem lenne aki/ami megpróbálja.
2021. márc. 30. 08:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!