Kb. 50 fokos hőt milyen hatásfokkal lehet mechanikai vagy elektromos energiává alakítani és hogyan?
Na ez érdekel, de én nem találtam semmi olyat, ami 100 C alatt működne.
Arra is kíváncsi lennék, hogy egy gőzturbinához a gőzt tipikusan hány fokon állítják elő, mert több helyen láttam, hogy a közepes hő 100-400 foknak van írva, amire elméletileg kitaláltak valamit, hogyan lehetne hasznosítani:
Egyszeres vagy többszőrös hőcserélő segítségével megoldható az áramtermelés alacsony hőfokú geotermikus kútból is. Bár ilyen alacsonyra nem találtam példát. De olyan 60-70 °C-os primer körrel már biztos működőkepés egy bináris ciklusú geotermikus erőmű.
Akár 0 fokos hőt is lehet hasznosítani, erre jó az ún "zérómotor".
Ja, a másik hőtartálynak bőven mínusznak kell lennie!
Legjobb az oroszoknál a -50 fok alatt.
Ez csak egy példa:
"Működéshez szükséges hőmérséklet különbség min.: 20 ℃
Fordulatszám: ~180-250 RPM"
Persze túl nagy nyomatékot ne várj tőle, de működik.
Találtam egy érdekes átfogó doksit, hogy milyen irányokat kutatnak még, igaz jórészt ezek nem termelnek túl sok áramot, de hordozható eszközök, szenzorok ellátására, detektálásra jók leheznek:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!