Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kb. 50 fokos hőt milyen...

Kb. 50 fokos hőt milyen hatásfokkal lehet mechanikai vagy elektromos energiává alakítani és hogyan?

Figyelt kérdés
Vagy hány foktól van ennek egyáltalán értelme?
2020. nov. 29. 12:51
 1/9 anonim ***** válasza:

Na ez érdekel, de én nem találtam semmi olyat, ami 100 C alatt működne.

Arra is kíváncsi lennék, hogy egy gőzturbinához a gőzt tipikusan hány fokon állítják elő, mert több helyen láttam, hogy a közepes hő 100-400 foknak van írva, amire elméletileg kitaláltak valamit, hogyan lehetne hasznosítani:

[link]

2020. nov. 29. 13:13
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként én arra gondolok, ha lesz is rá megoldás, lehet valami bio/kémiai lesz, de tényleg nagy szükség lenne rá.
2020. nov. 29. 13:24
 3/9 anonim ***** válasza:
79%

Szóba jöhet a Stirling-motor, vagy a Peliter-elem.

Két link:

[link]

[link]

2020. nov. 29. 14:23
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Egyszeres vagy többszőrös hőcserélő segítségével megoldható az áramtermelés alacsony hőfokú geotermikus kútból is. Bár ilyen alacsonyra nem találtam példát. De olyan 60-70 °C-os primer körrel már biztos működőkepés egy bináris ciklusú geotermikus erőmű.

[link]

2020. nov. 29. 14:33
 5/9 anonim ***** válasza:

Akár 0 fokos hőt is lehet hasznosítani, erre jó az ún "zérómotor".

Ja, a másik hőtartálynak bőven mínusznak kell lennie!

Legjobb az oroszoknál a -50 fok alatt.

2020. nov. 29. 16:54
 6/9 A kérdező kommentje:
Stirling-motorra én is gondoltam, de nem értem, hogy miért, egyszerűen ilyet nem lehet beszerezni, pedig nagyon praktikus dolog lenne számos területen.
2020. nov. 29. 22:36
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez csak egy példa:

"Működéshez szükséges hőmérséklet különbség min.: 20 ℃

Fordulatszám: ~180-250 RPM"

[link]

Persze túl nagy nyomatékot ne várj tőle, de működik.

2020. nov. 30. 05:53
 8/9 anonim ***** válasza:

Találtam egy érdekes átfogó doksit, hogy milyen irányokat kutatnak még, igaz jórészt ezek nem termelnek túl sok áramot, de hordozható eszközök, szenzorok ellátására, detektálásra jók leheznek:

[link]

2020. nov. 30. 09:01
 9/9 A kérdező kommentje:
#7: Ilyenem van, ez csak egy játék. Egy darabig működik, aztán mikor már átmelegszik akkor nem. De ezzel normális mennyiségű energiát termelni sajnos nem lehet, ha hozzáér az ember megáll, nemhogy ha generátort kötnék rá.
2020. nov. 30. 14:58

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!