Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fizikusok! Mit jelent ez?...

Fizikusok! Mit jelent ez? (általános relativitáselmélettel kapcsolatos)

Figyelt kérdés

"Immár világhírű tudósként újabb érdekességre hívta fel a figyelmet: a görbült téren áthaladó fénysugárnak több utat kell megtennie, mintha ugyanazt a távolságot az eredeti egyenes mentén tette volna meg. Így, ha összehasonlítjuk az adott távolság megtételéhez szükséges időt a görbült és az attól mentes térben, azt tapasztaljuk, hogy a görbülettől mentes téren gyorsabban ér át a fény, azaz megelőzve a görbült térben haladó társát, annak múltjába kerül. Megfordítva a dolgot: minél erősebben görbült a tér, annál tovább „tartja fogva” a rajta áthaladó fényt, így a „szabadulás után” a kevésbé torzult térrészen áthaladó társának a jövőjében köt ki. Tehát a gravitáció (és a gyorsulás ugyanúgy) lelassítja az időt!"

Miért köt ki az egyik a másik múltjában, illetve jövőjében?

Egyszerűen, ha lehetséges.

És hozzáértők, ha megkérhetem.

2010. aug. 10. 15:48
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Ezzel most ismét olyat mondtál, (gondolom, te írtad az első hozzászólást is) amivel nem adsz választ a kérdésemre.

Tisztában vagyok azzal, hogy az idő különböző sebességgel mozgó megfigyelők számára máshogy telik.

De a fénysugarak sebessége állandó, csak (itt) eltérő utat tesznek meg. Ebből miért következik az idő lassulása?

2010. aug. 10. 17:31
 12/20 anonim ***** válasza:
én komolyan mondom már nem értem mi a problémád ezzel a dologgal,mert szerintem már mindenre megkaptad a választ ennyi válaszolótól.oké,hogy nem tudok magyarázni,de te se írod le normálisan,hogy mivel vagy tisztába,és mi a problémás dolog???
2010. aug. 10. 17:38
 13/20 A kérdező kommentje:

Szerintem eléggé világosan tettem fel a kérdéseimet, de elismételhetem még egyszer:

Abból, hogy két fénysugár egyike később érkezik a B pontba eltérő útvonalon való haladás miatt, miért következik az idő lassulása?

2010. aug. 10. 17:52
 14/20 anonim ***** válasza:

Válasz a kérdésedre.

Szerintem kifejtettem azt amit tudni akarsz én ugy érzem.Amugy kössz a linket, vagyok olyan elvetemült hogy elolvassam :)

A lényeg az hogy a Minkowski féle 4 dimenziós teret kellene kicsit áttanulmányoznod, amit a neten bárhol megtehetsz. A lényege az, hogy az idő is hasonló mint a tér.És ha a tér görbül, az idő lassul.Mint ahogy az A-ból a B-be történő mozgás is lassab a görbe pályán mint az egyenesen.

Amugy ez a kérdés a foton szempontjából tök hülyeség, mert számára nem értelmezhető az idő fogalma.

2010. aug. 10. 18:06
 15/20 anonim ***** válasza:
Mert ha a tér "nyúlik", az időnek is szükségszerűen "nyúlnia" kell, különben a fény lassabban haladna a fénysebességnél. Vagyis a téridőnek nem csak a tér komponense torzul, hanem az idő is.
2010. aug. 10. 18:10
 16/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Bár igazából most sem értem, hogy mindabból, ami az idézett részben van, miért következik az idő lassulása.

2010. aug. 10. 18:34
 17/20 anonim ***** válasza:
Amugy a linket amit küldtél elolvastam.A feléig.Onnantól nem tudtam megkockáztatni a húrelméletet.Érdekes bár a kérdésed alapján nem sokat fogsz belőle érteni.De ne így legyen :) Örülök hogy legalább vannak okos emberek akiket érdekel az ilyen elvont dolog mint a kvantumfizika ;)
2010. aug. 10. 20:31
 18/20 A kérdező kommentje:

Egyébként szerintem a tanulmány másik fele, azaz a húrelmélet bemutatásától kezdődő rész az egyszerűbb.

Szóval ha az első fele nem okozott gondot, akkor valószínűleg a másik sem fog.

Amúgy nagyobb vonalakban értem a dolgokat. A relativitással kapcsolatban is tisztában vagyok az idődilatáció, a távolsági kontrakció, az energia-tömeg ekvivalencia, a térgörbület jelenségével, de elmélyültebben azért nem foglalkoztam velük.

Az idézett rész pl pont azt tárgyalja, miért következik a térgörbületből az idő lelassulása, de az összefüggést továbbra sem látom.

2010. aug. 10. 21:17
 19/20 A kérdező kommentje:

Te egyébként milyen viszonyban vagy a fizikával?

Csak érdekel? Vagy tanulod magasabb szinten?

2010. aug. 10. 21:27
 20/20 anonim ***** válasza:
Sokat olvasok róla és egyetemre fogok menni fizkára .Amugy a tudományfilozófia érdekel.
2010. aug. 13. 08:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!