Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fizikusok! Mit jelent ez?...

Fizikusok! Mit jelent ez? (általános relativitáselmélettel kapcsolatos)

Figyelt kérdés

"Immár világhírű tudósként újabb érdekességre hívta fel a figyelmet: a görbült téren áthaladó fénysugárnak több utat kell megtennie, mintha ugyanazt a távolságot az eredeti egyenes mentén tette volna meg. Így, ha összehasonlítjuk az adott távolság megtételéhez szükséges időt a görbült és az attól mentes térben, azt tapasztaljuk, hogy a görbülettől mentes téren gyorsabban ér át a fény, azaz megelőzve a görbült térben haladó társát, annak múltjába kerül. Megfordítva a dolgot: minél erősebben görbült a tér, annál tovább „tartja fogva” a rajta áthaladó fényt, így a „szabadulás után” a kevésbé torzult térrészen áthaladó társának a jövőjében köt ki. Tehát a gravitáció (és a gyorsulás ugyanúgy) lelassítja az időt!"

Miért köt ki az egyik a másik múltjában, illetve jövőjében?

Egyszerűen, ha lehetséges.

És hozzáértők, ha megkérhetem.

2010. aug. 10. 15:48
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
az egész azt akarja elmagyarázni,hogy ha meghajlíasz egy lapot mondjuk u alakúra,és csak 2 dimenziba gondolkozol a fény útjáról,akkor bekell járni azt a görbületet,vagyis lap teljese hosszát,hyg egyik végéből a másikba elérjen...de ha nem így gondolkozol,akkor a legrövidebb út a levegőben van a 2 pont között,és ez rövidebb idő is,míg megteszi a fény....ezért van az,hogy ha gravitáció van,akkor meggörbül a téridő,és nagyobb utat tesz meg a fény 2 bizonyos pont között,mintha csak légüres térbe menne egyenesen...remélem segíthettem,ha nem,akkor kérdezz még,megpróbálom elmagyarázni
2010. aug. 10. 16:10
 2/20 anonim ***** válasza:
aruld mar el, honnan van ez az idezet!:)
2010. aug. 10. 16:19
 3/20 anonim ***** válasza:

Jackd, ez engem is érdekelne.

Arra akar kijukadni, hogy amikor görbül a tér, azzal az idő is "görbül", avagy lassul. Ezért van az hogy a nap felszínén lassaban tellik az idő mint a föld felszínén.Nagyobb gravitáció egyenlő a nagyobb téridőgörbülettel, rgo az idő menete változik, mivel az idő relatív.

Amugy honnan idézted ezt?

2010. aug. 10. 16:32
 4/20 A kérdező kommentje:

Mindezzel tisztában vagyok.

Én azt nem értem, hogy mit ért azon, hogy az egyik fénysugár a másik múltjába kerül, illetve az egyik a másik jövőjében köt ki.

Egyszerűen mit ért ezek alatt?

[link]

De jól gondold meg, el akarsz-e mélyedni benne.:)

2010. aug. 10. 16:35
 5/20 A kérdező kommentje:

De tényleg csak azok írjanak, akik komolyabban is értenek ehhez.

Köszi!

2010. aug. 10. 16:36
 6/20 anonim ***** válasza:

Egyszerű:

Elindítod a két képzeletbeli fénysugarat. Az egyenesen haladó előbb ér A-ból B-be, mint a görbület mentén haladó, így amikor ő B-be ér, akkor a másik még nem ért oda, tehát a görbült fény az egyenesen haladó fény jövőjében van (mert még nem ért oda). Fordítva, mire a görbült fény B-be ér, addigra az egyenesen haladó már elhagyta B-t, tehát hozzá képest a múltban van (mert már nincs ott).

2010. aug. 10. 16:46
 7/20 anonim ***** válasza:

bocs, sikerült pont fordítva mondanom.

Szóval abban a pillanatban, mikor az egyenes fénysugár B-be ér, a görbült fény még nem ért oda. Tehát az egyenesen (kevésbé torzultan) haladó társának a jövőjében van, mert az egyenesen haladó már B-ben van, a torzult még nincs.

ÉS fordítva, amikor a torzult fénysugár B-be ér, addigra az egyenesen haladó már elhagyta.

2010. aug. 10. 16:51
 8/20 A kérdező kommentje:

Köszi!

És ebből miért következik az idő lelassulása?

Értem, hogy az egyik később ér a B-be a másiknál a görbültség miatt, de miért lassul le az idő?

2010. aug. 10. 16:53
 9/20 A kérdező kommentje:
Gyanús is volt, de gondoltam, hagyom kicsit leüLlepedni a dolgot és később még átnézem.:)
2010. aug. 10. 16:54
 10/20 anonim ***** válasza:
azért az időnek kell lassulnia,mert a fénysebesség állandó!ezért van az,hogy nem tudod azt megcsinálni,hogy ha a fénysebesség 99,9999%-ával mész,akkor meglátod a kis fotonokat,amik ott lebegnek szinte,hanem akkoris fénysebességgel fognak száguldozni a fotonok,csak lelasul az idő...az a lényeg,hogy a fény sebessége állandó,nem lehet gyorsabb,és lassabb se
2010. aug. 10. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!