Honnan tudom, hogy mikor fog hab képződni a reakcióknál (kémia)?
Tudom, mikor túl nagy a felületi feszültség, ezért a surfactant (szörfektens) csökkenteni igyekszik azt, az anyag felületének megnövelésével.
De mikor nagy a felületi feszültség?
Van erre valami képlet? Vagy csak a nagy entropia-igényű folyamatoknál keletkezik hab? Ez indukálná, hogy az irreverzibilis reakciók habot képeznek (ha oldódás történik, vagy folyékony közegben van a reakció)?
Csak folyadék közeg habozhat? Vagy esetleg valami ritka szilárd vagy légnemű gáz behabozzon, van ilyen?
Válaszaitokat köszönöm!!
Tudtommal nincs általános képlet hogy mikor mi fog habzani, de a tapasztalat segíthet megtippelni. Például vannak olyan molekula csoportok amikről általánosságban tudjuk hogy hajlamosak a habképzésre. De mondjuk azt is megfigyelhetjük hogy szerves reakcióknál ha lúgos a kémhatás valószínűleg habzani fog (főleg ha valami növényi származék feldolgozásáról van szó).
De például nemrég egy tri-nátrium izocianurát sav oldatot pároltam be és valamiér elkezdett habzani, de a mai napig ötletem sincs mitől kezdhetett habzani.
Arról hogy a nagy energia befektetést igénylő, vagy egyirányú reakciókra fixen jellemzőbb legyen a habképzés, én még nem hallottam, de nem is látok túl nagy összefüggést.
"Tudom, mikor túl nagy a felületi feszültség"
Mármint akkor, ha kicsi az oldat felületi feszültsége. Ha nagy a felületi feszültség, akkor pont nem képződik hab.
Emellett nem árt, ha gáz fejlődik (illetve ha nem, akkor még esetleg a levegő és az oldat keveredése okozhat habképződést).
"ezért a surfactant (szörfektens) csökkenteni igyekszik azt, az anyag felületének megnövelésével."
A surfactant magyarul felületaktív anyag, azaz olyan anyag, ami csökkenti a felületi feszültséget. Nem a felület megnövelésével csökkenti a felületi feszültséget, hanem a felületi feszültség csökkenésének a következménye, hogy könnyebb nagyobb felületet létrehozni. (A felületi feszültség ugyebár egységnyi felület létrehozásához szükséges energia.)
"Vagy csak a nagy entropia-igényű folyamatoknál keletkezik hab?"
??????
Mit jelent az, hogy egy folyamat nagy entrópia-igényű??? Amúgy nem hiszem, hogy volna összefüggés.
"Ez indukálná, hogy az irreverzibilis reakciók habot képeznek (ha oldódás történik, vagy folyékony közegben van a reakció)?"
Nos, elég sok irreverzibilis reakciónál nem képződik hab (folyadék közegben sem), szóval ezt szerintem nyugodtan elvethetjük.
"Vagy esetleg valami ritka szilárd vagy légnemű gáz behabozzon, van ilyen?"
Szilárd habok léteznek.
(13. oldal)
A gázelegyek csak homogének lehetnek, így gázok (önmagukban) nem képezhetnek habot (sem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!