Milyen gyorsan kellene repülni a horizonton lenyugvó nap irányába hogy folyamatosan a lenyugvó napot lássam ugyanabban a tetszőleges pozicióban?
Pontosan ez a kérdés volt néhány napja. Ott részletesen kifejtésre került.
Igen képesek. Léteznek olyan repülők, amelyek a föld bármely szélességi körén képesek a nap látszó sebességét tartani.
Van ennél jobb hírem is kérdező.
A 80-81 -ik szélességi körtől kezdve már jobbféle autóval is lehet tartani a nap mozgásával a tempót.
A 85 -től átlagos autóval is.
88-89 -nél már kerékpárral is.
És a 90 -ik szélességi körön állva már az ember is képes tartani a nappal a tempót önerejéből. XD
"Trollface"
Addig miért nem jutott el senki, hogy megadja a szükséges sebesség kiszámításának módját? :)
A kiindulási pont a saját szélességi körén durván 24 óra alatt tesz meg egy kört.
Az egyenlítőt használva példának, ez 40 075 km/24h
40075:24=1669,8 Km/h
Ilyen egyszerű.
Ebből nem tudja, Győrben mennyi ez a sebesség, az egyenlítő sebességét pedig már megadtuk.
És ha már a szükséges formuláról van szó:
12742 * cox(x) * PI / 24 [km/h]
ahol x a szélességi kör szöge az egyenlítőtől számolva.
#13, #14-nek:
Én már fáradt voltam ezt is kikeresni. :)
#7 megadta a pontos értéket. #8 ként rá hivatkoztam.
Illetve #5 remek linket adott a bármely szélességi körön való kiszámításra. Ráadásul ez a link tartalmazza a kiszámítás módját illetve annak képletét is! (#12 -ként meg is ismételtem a linket.)
Szóval #13 #14 már meg lett adva a pontos érték,korrekt válaszként.
És a kiszámítás képlete is!
Nem gondolom hogy újra meg újra be kellene írogatni.
Annyit csak tud a kérdező hogy kattint egy linkre ha érdekli, mert ha nem tudna akkor a kérdést sem tudta volna kiírni.
Annyira lehetséges, hogy már meg is tették, nem egyszer.
Az egyik jó példa a napfogyatkozás lekövetése és tanulmányozása több mint egy órán át egy Concord-dal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!