Miért nem lehet az atomok mozgási energiáját kinyerni?
Figyelt kérdés
Mi az akadálya annak hogy az atomok mozgásából adódó energiát hasznosítsuk? (Például valahogy egyirányba terelve őket.) Persze ezzel az adott anyag lehűlne, de ez még akár hasznos is lehetne.2020. nov. 1. 11:34
1/9 anonim válasza:
A hőerőgépek például pont ezt teszik...
2/9 anonim válasza:
Pontosan ezt csinálja minden erőmű. Az atomokat felmelegíti, majd az atomokat egy irányba hajtja, és ezzel az atom-áramlással meghajt egy turbinát, ami elektromos áramot termel. Az atomok mozgási energiát veszítenek és lehűl az anyag, ahogy írtad.
3/9 A kérdező kommentje:
Jó, de olyan esetre gondoltam, ahol az anyag és a környezet is szobahőmérsékletű.
2020. nov. 1. 13:53
4/9 anonim válasza:
Én egyszer jól átfagyva hógolyózás után bementem a meleg szobába, és jól kinyertem az levegőmolekulák mozgási energiáját, mert felmelegedtem.
5/9 anonim válasza:
"valahogy egyirányba terelve őket"
Például a hőszivattyú is ezt teszi.
7/9 anonim válasza:
Azért, mert a "valahogy egy irányba tereléshez" több energia kell, mint amit ki tudnál nyerni utána.
8/9 anonim válasza:
A puskak meg az agyuk mukodnek ilyen elven, ott terelnek egy nagy kupac atomot egy iranyba.
9/9 Wadmalac válasza:
"Jó, de olyan esetre gondoltam, ahol az anyag és a környezet is szobahőmérsékletű."
Hát úgy nem.
Az entrópia törvényei nem engedik az ilyen spontán energia-sűrűsödést.
Maga az energiakivétel a szobahőmérsékletből működik, de hidegebb közeg segítségével.
Lásd inverteres klímák fűtési módja, a hőszivattyú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!