Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem ehető a haloween tök?

Miért nem ehető a haloween tök?

Figyelt kérdés
Szar az íze vagy mérgező?
2020. okt. 30. 22:23
 1/8 A kérdező kommentje:
2020. okt. 30. 22:40
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

"A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz."

"A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás)."

[link]

"Kukurbitacin: drasztikus hashajtó. Helyi izgató, bőrvörösítő, hánytató, hashajtó, központi idegrendszeri bénító. Sejtméreg."

[link]

2020. okt. 30. 22:43
 3/8 anonim ***** válasza:
Na ez nekem új. Nem ehető?
2020. okt. 30. 22:52
 4/8 anonim ***** válasza:
Nos, ahogy a 2-es válaszából látom, tényleg nem ehető. Köszönöm az infót.
2020. okt. 30. 22:55
 5/8 anonim ***** válasza:
48%

Egyébként a kukurbacin az uborkáról kapta a nevét, ami szintén egy tökféle.

A kör bezárult.

2020. okt. 30. 23:02
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

#5 --> "A tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjének névadó családja."

[link]

2020. okt. 30. 23:09
 7/8 anonim ***** válasza:
Gyakran ezsem sütve
2020. okt. 31. 20:34
 8/8 anonim ***** válasza:
56%
Nem tudtam, hogy nem ehető, minden évben többet megsütöttem magamnak....
2020. nov. 28. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!