Mennyit lehet elérni tudományterületen kizárólag kitartással és szorgalommal?
Nem voltam benne biztos, hogy melyik kategóriában lenne igazán a helye, de ahogy észrevettem, itt szeretik a gondolatébresztő kérdéseket :)
Elsősorban tudományterületekre gondolok, de úgy az élet bármely területére, ha átlagos kezdeti adottságokkal rendelkezünk, átlagos intelligenciánk van, szóval kifejezett hátrányból nem indulunk, meddig tud egy ember eljutni kizárólag határtalan önszorgalommal és fejlődni akarással? Képes egy átlagos ember elvégezni egy matematika szakot (BSc+MSc), és matematikusként dolgozni? Képes valaki profi hegedűs lenni? Tudna egy átlagos ember agysebész lenni? Bárki le tud futni egy 100km-es ultramaratont? Megint mondom átlagos, nem hátrányból induló emberekre gondolok. A kérdésem nem is az, hogy bárki képes lehetne a legjobb lenni a világon az adott területen, hanem bármilyen komplex, embert próbáló, nehéz területnek tud a mesterévé válni?
Többször olvastam olyat, hogy akinek nincs kifejezett tehetsége matek, fizika iránt, nem nyert oktv versenyeket az hagyja is a TTK-t, mert nem menne neki, egy átlagos képességű embernek valóban nem menne, ha mindent bele is tenne éveken át?
Erdekes kerdes. Egyreszt sok dolog nem linearis, ha ketszer annyit gondolkozom egy nehez matematikai probleman, nem biztos, hogy ketszer akkora esellyel oldom meg. Van amit egymillio ev utan sem oldanek meg, mig mas lehet hogy azonnal. Masreszt sok minden kompetitiv. Az igazan tehetseges emberek is tudnak napi 8 orat dolgozni, es en sem tudok tobb mint 24-et. Lehet le tudnam futni a 100km-t egyszer, de sehol sem lennek a bajnoktol.
Bsc+msc: sokan sikerrel vegigviszik ezeket, de ez nem eleg a tudomanyos palyahoz. A kutatas mas, ott nem a meglevo tudast tanulod meg, hanem ujat hozol letre (persze nem minden kutato top top). De vajon hany elmeleti matematikus kutato van, aki egy-egy szakteruleten a legjobb? Par tucat, par szaz a vilagon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!