Mért van az, hogy egyes zöldségek,gyümölcsök (pl eper, málna, paradicsom, szilva) hidegen kevésbé édesek, mint szobahőmérsékleten, fagyasztva meg végképp savanyúak?
Figyelt kérdés
Az utóbbi esetben szétbomlik a cukor?2020. okt. 18. 13:02
1/2 Ozmium42 válasza:
Hűtve kevésbé érzed az édes ízt, ezt használják ki az agyoncukrozott szénsavas üdítőknél is: azt ajánlják, hogy jéghidegen fogyaszd. (Viszont a sok cukortól még szomjasabb leszel -> több üdítőt iszol)
2/2 anonim válasza:
Mikor a nyelv valami hideghez ér, az ízérző receptorai érzéketlenebbé válnak, kevésbé reagálnak az ízanyagokra.
Fagyasztott termésbe még nem haraptam bele, nem tudom, mennyire érződhet savanyúbbnak. De a cukor olyankor sem bomlik szét, rácsba rendeződve maradnak a molekulái. Szerintem az lehet az oka, hogy az édeset érző receptorok sínylik meg jobban a hideg ételeket, míg a savanyút érzők (ezek amúgy a savak jelenlétét erzékelik) a hidegben is jól működnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!