A fehérjék/proteinek alakját mi befolyásolja?
Tudom, hogy aminosavakból állnak, meg minden, de nem világos nekem, hogy miért olyan entrópikus alakot öltenek fel, miért nem valahogyan szabályosabban tekeredik össze?
Ez nekem pl egy DNS szerkezetéhez képest, ami hélix-menetes, sokkal rendezetlenebb.
Kérdem én, itt mi szabályozza az alakot? A telomeráz enzim? Vagy egyéb külső faktorok, pl érfalak nyomása?
Köszönöm!
Az aminosav az alábbiakból áll:
-aminocsoport
-karboxilcsoport
-oldallánc
A fehérjék úgy jönnek létre, hogy az aminosavak karboxil- és aminocsoportjai peptidkötéssel csatlakoznak egymáshoz.
Viszont a (nem szomszédos) aminosavak oldalláncai is interrakcióba léphetnek egymással, persze a peptidkötésnél gyengébb módon: hidrogénkötéssel, diszulfid híddal, ún. "sóhíddal", van der Waals kölcsönhatásokkal. Befolyásolja a szerkezetet a víz hidrofil / hidrofób kölcsönhatásokkal. Vagy lehet szó egyes esetekben konformációs változásokról.
Bővebben: Lásd fehérje elsődleges / másodlagos / harmadlagos / negyedleges szerkezete interneten vagy kémiakönyben.
Az aminosavsorrend (elsődleges szerkezet) mellett beszélhetünk másodlagos, harmadlagos és negyedleges szerkezetről a fehérjék esetében.
A másodlagos szerkezet akkor alakul ki, ha a szomszédos aminosavak között hosszabb szakaszon ugyanakkora szög van. Ezt a peptidközések közötti hidrogénkötések stabilizálják. Például a hemoglobin szerkezetében elég sok alfa-hélix van.
A harmadlagos és negyedleges szerkezetet (ahogy az első válaszoló írta) az oldalláncok közötti kölcsönhatások stabilizálják. (A harmadlagos szerkezet a teljes peptidlánc térbeli rendeződése, a negyedleges szervezet a peptidláncok egymáshoz viszonyított helyzete.)
"miért nem valahogyan szabályosabban tekeredik össze?"
Ha egyszerűbb (szabályosabb) szerkezetűek lennének, a legtöbb fehérje nehezen látná el a funkcióját. (Amúgy a szerkezeti fehérjék például általában elég egyszerű térszerkezetűek.)
"entrópikus alakot öltenek fel"
Az milyen?
"A telomeráz enzim?"
A telomeráz enzim a DNS láncvégi védőszakaszokat (telomereket) tudja meghosszabbítani. Az égvilágon semmiköze ehhez.
"Vagy egyéb külső faktorok, pl érfalak nyomása?"
??
A fehérjék a sejteken belül képződnek. Annyi igaz, hogy a szerkezetüket a környezeti tényezők is befolyásolhatják, például magas hőmérsékleten vagy alacsony pH-n denaturálódnak.
#1
"Az aminosav az alábbiakból áll:"
A központi (alfa) szénatom kimaradt.
"Vagy lehet szó egyes esetekben konformációs változásokról."
A másodlagos és harmadlagos szerkezet kialakulása alapvetően konfomráció változásokkal történik.
"Ez nekem pl egy DNS szerkezetéhez képest, ami hélix-menetes, sokkal rendezetlenebb."
A DNS tulajdonképpen egyetlen funkciója, hogy információt tároljon, és ehhez az információhoz a sejt megfelelő időben hozzá tudjon férni. Ehhez a legmegfelelőbb egy olyan polimer, aminek a szerkezete a DNS-hez hasonlóan rendkívül egyszerű. Ez az szerkezeti egyszerűség biztosítja, azt, hogy a benne tárolt információtóhoz egyszerűen, ugyan azzal a mechanizmussal hozzá lehet férni.
A fehérjék ezzel szemben rendkívül sokrétű funkciót látnak el viszonylag kis számú egységből felépülve. Ez úgy lehetséges, hogy a szerkezet, amit a fehérjelánc felvesz nagyon változatos, így jön létre katalitikusan aktív felszín, molekuláris motor, sejtszervecséket is stabilizálni képes váz szerkezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!