A Nap által okozott mélyedés a téridő szövetén is befolyásolja, hogy a bolygók szinte azonos síkban keringenek körülötte?
Tudom, hogy volt már hasonló kérdés. Azokban a protoplanetáris korong eredendő perdületét írják fő oknak, valamint hogy a bolygók is stabilabbá tehetik egymás pályáját.
De mi van a téridő szövetével? Sokak szerint a bolygók keringés közben a Nap által keltett bemélyedés alakját követik a téridő szövetén. Szóval, ez is kihat az azonos síkban keringésre?
A Naprendszer kinematikája nagyon nagy pontossággal magyarázható a Newtoni gravitációs modellel.
Azt nem tudom, hogy az ÁR szerint "jobban" vagy "kevésbé" vannak a bolygók egy síkban, mint a Newtoni modell szerint, mindenesetre az eltérés körülbelül mérhetetlenül pici.
"De mi van a téridő szövetével? Sokak szerint a bolygók keringés közben a Nap által keltett bemélyedés alakját követik a téridő szövetén. Szóval, ez is kihat az azonos síkban keringésre?"
Mivel a háromdimenziós tér 2 dimenziós síkja és a négydimenziós téridő 3D-s tér-altere nagyon nem ugyanaz, ez szerintem rossz megoldás-keresési út.
A tömeg a gravitációjával nem síkot, hanem teret hajlít.
Csak a 4D 3D-s ábrázolási próbálkozásában néz ki így.
Köszönöm a válaszokat!
Asszem ez a mondat hiányzott, hogy "az égitestek okozta mélyedés 3 dimenziós", mivel nekem eddig ugy jött le, hogy a téridő szövete tök lapos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!