Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a kémiai szerkezetbeli...

Mi a kémiai szerkezetbeli különbség a zsírok és az olajok között?

Figyelt kérdés

Gyanítom, hogy a zsírok viszkózusabbak, míg az olajok hígabbak, de nem tudom, hogy térben ezt milyen fajta vegyületalakzatokkal és kötésekkel, elemekkel kell elképzelni.

Azt tudom, hogy glicerid + zsírsavoldallánc = zsírok, és hogy egyes trigliceridek, amik a zsírok alcsoportját képezik olajok is lehetnek, de nem tiszta még ez nekem

Köszönöm!



2020. okt. 16. 15:02
 1/4 Z003 ***** válasza:
100%

A zsírokban többnyire telített zsírsavak vannak, amik (kicsit konyhanyelven fogalmazva) egyenesek, és így sokkal könnyebben rendeződnek szabályos szerkezetbe, ezért magasabb az olvadáspontjuk.

Az olajokban telítetten zsírsavak vannak, a kettős kötés kvázi meghajlítja a szénláncot, így azok sokkal nehezebben tudnak szabályos szerkezetet kialakítani. Ezért azoknak az olvadás pontjuk is alacsonyabb.

2020. okt. 16. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Ezzel most rohadt sokat segítettél!! Hálám a sírig fog üldözni Téged!!!
2020. okt. 16. 15:37
 3/4 anonim ***** válasza:
0%
ez le van írva a tankönyvben...
2020. okt. 16. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
2020. okt. 16. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!