Mi a kémiai szerkezetbeli különbség a zsírok és az olajok között?
Figyelt kérdés
Gyanítom, hogy a zsírok viszkózusabbak, míg az olajok hígabbak, de nem tudom, hogy térben ezt milyen fajta vegyületalakzatokkal és kötésekkel, elemekkel kell elképzelni.
Azt tudom, hogy glicerid + zsírsavoldallánc = zsírok, és hogy egyes trigliceridek, amik a zsírok alcsoportját képezik olajok is lehetnek, de nem tiszta még ez nekem
Köszönöm!
2020. okt. 16. 15:02
1/4 Z003 válasza:
A zsírokban többnyire telített zsírsavak vannak, amik (kicsit konyhanyelven fogalmazva) egyenesek, és így sokkal könnyebben rendeződnek szabályos szerkezetbe, ezért magasabb az olvadáspontjuk.
Az olajokban telítetten zsírsavak vannak, a kettős kötés kvázi meghajlítja a szénláncot, így azok sokkal nehezebben tudnak szabályos szerkezetet kialakítani. Ezért azoknak az olvadás pontjuk is alacsonyabb.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Ezzel most rohadt sokat segítettél!! Hálám a sírig fog üldözni Téged!!!
2020. okt. 16. 15:37
4/4 anonim válasza:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!