Hogyan kell kiszámolni a protonok, az elektronok és a neutronok számát a periódusos rendszerből?
A múlt órán értettem, de azóta nem foglalkoztam vele, és elfelejtettem. Pedig kellene tudnom, mert ez is benne lesz a csütörtöki dolgozatba.
A füzetben lévő példa szerint a Bór adatai:
Proton: 5
Neutron: 6
Elektron: 5
A számolás menetét meg tudnátok adni? Hamarosan visszanézek, addig tanulom az elmétet, amit az atomról tudni kell. Köszönöm előre is.
rendszám=proton=elektron
Tehát az elemi lítiumnak 3 a rendszáma,így egy lítium atomban 3 proton és 3 elektron van.
protonok száma = rendszám
protonok + neutronok száma = tömegszám (tömegszám - protonok = neutronok)
protonok száma = elektronok száma (mivel kifelé az atom elektromosan semleges)
A rendszám és a tömegszám(relatív atomtömeg) szerepel a periódusos táblázatban, a rendszám mindig kisebb, mint a tömegszám(vagy legfeljebb egyenlő a hidrogén esetében), szóval nem lehet összetéveszteni.
Értelemszerűen a proton és elektronok száma szükségképpen egyezik, különben töltése lenne az elemnek, azaz ion lenne.
Tehát ahogyan előttem nagyon bölcsen leírták:
Rendszám = protonszám = elektronszám.
A neutronszámot a tömegszám és a rendszám különbsége adja:
Bór esetén: {tömegszám}-{rendszám} = 11-5 = 6
Megj.: A tömegszámot kerekíteni kell!
Így hogy ezt már tudod,gyakorold:
Hány elektron van egy urán atomban?
Hány proton van egy urán atomban?
Becsapós:D
Mennyi egy neon atomban az elektronok és a protonok összege?
Mennyivel kevesebb elektron van egy magnézium atomban,mint elektron?
Az 5-ös arra akart rámutatni, hogy a fent leírtak FŐCSOPORTBELI elemekre vonatkoznak. A főcsoportokat római számmal jelölik és függőlegesen vannak a periódusos rendszerben.
főcsoportok úgy helyezkednek el, hogy az első két oszlop és az utolsó 6 oszlop. A jobb érthetőség kedvéért leírom mindegyik első elemét: Hidrogén(H), Berillium(Be), Bór(B), Szén(C), Nitrogén(N), Oxigén(O), Fluor(F), Hélium(He).
Kedves Kérdező!
Az előttem írtakhoz kiegészítés. A rendszám kiolvasható a periódusos rendszerből (az elem sorszáma), a tömegszám viszont nem, mivel egy elemnek több izotópja (több, eltérő tömegszámú változata) lehet. A tömegszámot az elem vegyjelénél a bal felső sarokban szokták leggyakrabban jelezni. Itt a 12-es tömegszámú szén esetén láthatod):
(Alternatív, nem hivatalos jelölés: C-12)
Például a bór esetében valóban a 11-es tömegszámú a leggyakoribb izotóp, amiről a 2. válaszoló írt, de a bóratomok kb. 20%-át adják a 10-es tömegszámú bórizotópok, amikben csak 5 neutron van (természetesen továbbra is 5 proton és 5 elektron mellet, hiszen az egy elemen belül megegyezik).
Szóval ha a feladatban a neutronok száma is kérdés, valamilyen módon meg kell adni a tömegszámot.
"a tömegszám(relatív atomtömeg) szerepel a periódusos táblázatban"
A tömegszám és a relatív atomtömeg nem ugyanaz. A relatív atomtömeget valóban fel szokták tüntetni a periódusos rendszerben, a tömegszámot (a fentiek miatt) általában nem. A leggyakoribb izotóp tömegszáma leggyakrabban megegyezik a relatív atomtömeg egész számra kerekített értékével, de még ez sem mindig igaz.
"Megj.: A tömegszámot kerekíteni kell!"
A tömegszám definíció szerint egész szám, így nincs értelme kerekíteni (nem is kell). Mint fentebb írtam, a relatív atomtömeg kerekítése segíthet a tömegszám becslésében.
"Az 5-ös arra akart rámutatni, hogy a fent leírtak FŐCSOPORTBELI elemekre vonatkoznak."
A fentebb leírtak az összes elemere igazak, azokra is, amik a mellékcsoportokban vannak.
Kedves válaszolók!
Köszönöm szépen a magyarázatokat, most már minden világos. A mai este és még holnap, (amennyi időm lesz) rögzítem a tananyagot, de már most azt érzem, hogy készen állok a dolgozat megírására. Szép tantárgy ez a kémia, öröm ezt tanulni!
Minden jót kívánok nektek!
"Szép tantárgy ez a kémia, öröm ezt tanulni!"
Tök jó ezt így olvasni❤️
Sokan úgy néznek a kémiára,mintha egy démoni cucc lenne.
Örülök, hogy tetszik a hozzáállásom! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!