Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A dns nagy része tényleg szemét?

A dns nagy része tényleg szemét?

Figyelt kérdés
Olvastam, hogy a dns 98% nem készít fehérjét. Akkor miért vannak ott ezek a hasztalan dnsek? Ez bizonyíték az evolúcióra?

2020. szept. 24. 15:31
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Így van, minden élőlénynek van egy csomó olyan (külső, észrevehető) tulajdonsága is, ami valamikor a törzsfejlődés során kialakult, aztán már feleslegessé vált, de ilyen-olyan formában fennmaradt, mert az életrevalóság szempontjából nem releváns, vagy legalábbis nem annyira rossz, hogy a faj fennmaradását gátolja.

Pl. a fán lakó őseinknek izzadt a markuk, hogy a fákon ugrálva tapadást biztosítson. Ez az izzadás a mai napig is megmaradt.

Sok embernek a génjei tartalmazzák azt a tulajdonságot, hogy kicsit hegyes a fülük. Nekem is az egyik fülemen a porcon van egy kis kiemelkedés ott, ahol pár millió évvel ezelőtti ősömnek hegyes volt a füle. Tehát a fülhegy génje valószínűleg ott van mindenkinél, csak valami más gén elnyomja a többségnél, nálam ez a másik gén hibás lehet.

Nekem a szétnyitott ujjaim közt úszóhártya maradványai látszódnak, mint kb. az emberiség negyedének, egy vízi életmód maradványaként. Hogy ez a vízimajom-elméletet erősíti, vagy pedig még korábbi időszakból származik, azt nem tudom. De jelenleg is vannak sokat úszó dél-amerikai majmok, amelyeknek használatos úszóhártyáik vannak. Én nem úszok, 6-8 M évvel ezelőtti őseim száraz szavannán éltek, de nem is volt azóta se életveszélyes az úszóhártyák léte, tehát megvannak.

Na, a lényeg, hogy a DNS közt ugyanilyen alapon lehet egy nagy rakás olyan részlet, aminek már semmi értelme nincs, eleve nem is lenne működőképes, mert a szelekció hiányától leromlott, de nem okoz problémát, tehát szorgalmasan másolódik újra és újra.

2020. szept. 26. 05:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!