A hanghullámok hogy tudnak átmenni pl az ablaküvegen?
Figyelt kérdés
Elnézést, ha marhaságot kérdezek, régen voltam iskolás. Annyi maradt meg, hogy rezeg a levegő, ezt feldolgozza a belső fül, majd az agy, amit hangként érzékelünk. De becsukott ablak mellett is jól hallom az utcán elmenő autókat, motorokat, még a típusukat is felismerem hang alapján. Nem kéne az ablaküvegnek megtörni, megváltoztatni a hangot, azaz a levegő rezgését? A szigetelés nem engedi be a meleget/hideget. De a hangokat igen? Ez hogy lehetséges?2020. szept. 17. 14:47
1/8 anonim válasza:
Megváltoztatja, elég durván. Az én fülem hallja, a tiednek is kéne.
2/8 TR75 válasza:
Ha még vákuumos szigetelés is van az ablakban, maga az ablak anyaga is rezeg.
3/8 anonim válasza:
A hanghullámok bármilyen anyagi közegben terjednek (persze nem egyformán - különböző mértékben terjednek és nyelődnek el a különböző frekvenciák).
Mire a kinti autó hangját meghallod, egy sor különböző közegen keresztüljutott a hang:
berezonál a motor, megrezgeti a kinti levegőt
a kinti levegő megrezgeti az ablakot
az ablak megrezgeti a benti levegőt
a benti levegő megrezgeti a dobhártyádat
a dobhártyád megrezgeti a hallócsontocskákat
a hallócsontocskák megrezgetik a "csiga" nevű szervben levő folyadékot
a csigában levő folyadék megrezgeti az érzékelő szőröket
És végül az érzékelő szőrök alakítják át a mechanikai rezgést az agyad számára értelmezhető idegi impulzussá.
4/8 anonim válasza:
És egy sor egyéb közegen keresztül is a füledbe juthat a hang. Például nem csak az ablakon át, hanem a falon keresztül is terjed a rezgés, ezért hallod a szomszédot. Az erősebb hangok pedig nem csak a füled dobhártyáján át jutnak a hallóidegekhez, hanem más csontjaid rezgésén keresztül is.
5/8 A kérdező kommentje:
Rendben, ezt így értem, köszönöm. De nem kéne egy téglafalnak durván megváltoztatni a levegő rezgését? A 4. válaszoló példájánál maradva, simán hallom, ahogy a szomszéd veszekszik a feleségével, még a szavakat is. Egy téglafal így berezonál?
2020. szept. 17. 15:43
6/8 anonim válasza:
Igen. Pont mint a hangszoro membranja, csak joval kisebb amplitudoval, mert sokkal szilardabb.
7/8 anonim válasza:
Vezetheti cső, szellőző, találhat könnyebb utat nyílászárókon át, nem feltétlenül a teljes fal membránviselkedését hallod, sőt.
8/8 A kérdező kommentje:
Ó, értem, köszönöm szépen mindenkinek!
2020. szept. 17. 19:59
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!