Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a lábujjak haszna?

Mi a lábujjak haszna?

Figyelt kérdés

2020. szept. 11. 20:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt ha nincs lábujjad, akkor egy szimpla állás is nehezen menne.

Másrészt őseinknek evolúciós előnyt jelentett, mivel könnyebben tudtak fára mászni, aztán a felegenyesedett embernél már nem volt ennyire jelentős, de mivel környezeti nyomás nem volt arra, hogy a lábujjak eltűnjenek, ezért -bár csökevényesen, de- megmaradtak.

2020. szept. 11. 20:43
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Te szoktál sétálni vagy az ágyból egyből a székbe esel?
2020. szept. 11. 20:46
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha tíznél tovább kell számolni, akkor arra a lábujj tökéletes. :D
2020. szept. 11. 20:47
 4/11 A kérdező kommentje:
Erre nem is gondoltam. Nagyon köszönöm a gyors válaszokat!
2020. szept. 11. 20:48
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
A pata csak akkor működik jól, ha legalább négy van belőle!
2020. szept. 11. 23:04
 6/11 anonim ***** válasza:
82%

"Barkácsolásnál" mai napig széles körben használt satu a láb.

Nyilván a technikailag elmaradottabb régiókban.

Nagylábujjal nagyon jól, stabilan lehet pl a néhány cm vastag botot megfogni.

Én otthon a zsepit, ruhát is lábbal szoktam a földről felvenni.

Egy kéz nélküli ember nagyon sok mindent el tud végezni a lábai segítségével (persze kevésbé gyorsan/hatékonyan).

De nyilván a hozott anyag a legfontosabb: evolúciós hagyaték.

2020. szept. 12. 08:39
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

"őseinknek evolúciós előnyt jelentett, mivel könnyebben tudtak fára mászni"

Konkrétan úgy működhetett, mint a mai majomféléknél, mind a négy végtagjukkal úgy tudnak kapaszkodni ágakba, mint mi a kezünkkel. Ez volt a lábujjak korábbi fontos célja.

Azóta a két lábon járáshoz alkalmazkodott, fentebb már leírták, hogy pontosan hogyan.

2020. szept. 12. 20:25
 8/11 anonim ***** válasza:
85%
Nekem két hete a Balatonban sikerült úgy belerúgnom egy kőbe hogy az majdnem letépte az egyik lábujjam végét (csak ma tűnt fel hogy ahogy lejött a köröm alatta csontig érő seb volt). Mivel egy hétig nem tudtam járni, szerintem a lábujjak segítenek a járásban.
2020. szept. 12. 20:57
 9/11 anonim ***** válasza:
79%

A kezet is érdemes megvizsgálni.Hogy az evolúció, során ahüvelykujj mennyire átformálódik.Ha nincs az az ujj bizony szinte semmit nem tudsz vele megfogni.A majmoknál viszont a lábon is hüvelykujj van ,a kapaszkodás végett.

Szeretek gitározni.Mióta ennek a szenvedélynek élek, rájöttem ,hogy van kisujjam is.

Vajon a majom tudna egyszerre a kézén és a lábán is gitározni?:)

2020. szept. 13. 08:21
 10/11 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az evolúció nem jelenti azt, hogy ami funkciót veszt, az sitty-sutty el is tűnik.

Eltűnhet. Nagyon lassan. Vagy új funkciót nyer.

A lábujjaink egyenkénti működése már nem szükséges, de a járást, két lábon egyensúlyozást könnyítő plusz ízületi szerepe megvan.

Szóval valószínűleg sosem fognak eltűnni, de jó eséllyel összenőnek egymással. Ha megéli azt még az emberiség több százezer év alatt.

2020. szept. 14. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!