Egyrészt ha nincs lábujjad, akkor egy szimpla állás is nehezen menne.
Másrészt őseinknek evolúciós előnyt jelentett, mivel könnyebben tudtak fára mászni, aztán a felegenyesedett embernél már nem volt ennyire jelentős, de mivel környezeti nyomás nem volt arra, hogy a lábujjak eltűnjenek, ezért -bár csökevényesen, de- megmaradtak.
"Barkácsolásnál" mai napig széles körben használt satu a láb.
Nyilván a technikailag elmaradottabb régiókban.
Nagylábujjal nagyon jól, stabilan lehet pl a néhány cm vastag botot megfogni.
Én otthon a zsepit, ruhát is lábbal szoktam a földről felvenni.
Egy kéz nélküli ember nagyon sok mindent el tud végezni a lábai segítségével (persze kevésbé gyorsan/hatékonyan).
De nyilván a hozott anyag a legfontosabb: evolúciós hagyaték.
"őseinknek evolúciós előnyt jelentett, mivel könnyebben tudtak fára mászni"
Konkrétan úgy működhetett, mint a mai majomféléknél, mind a négy végtagjukkal úgy tudnak kapaszkodni ágakba, mint mi a kezünkkel. Ez volt a lábujjak korábbi fontos célja.
Azóta a két lábon járáshoz alkalmazkodott, fentebb már leírták, hogy pontosan hogyan.
A kezet is érdemes megvizsgálni.Hogy az evolúció, során ahüvelykujj mennyire átformálódik.Ha nincs az az ujj bizony szinte semmit nem tudsz vele megfogni.A majmoknál viszont a lábon is hüvelykujj van ,a kapaszkodás végett.
Szeretek gitározni.Mióta ennek a szenvedélynek élek, rájöttem ,hogy van kisujjam is.
Vajon a majom tudna egyszerre a kézén és a lábán is gitározni?:)
Az evolúció nem jelenti azt, hogy ami funkciót veszt, az sitty-sutty el is tűnik.
Eltűnhet. Nagyon lassan. Vagy új funkciót nyer.
A lábujjaink egyenkénti működése már nem szükséges, de a járást, két lábon egyensúlyozást könnyítő plusz ízületi szerepe megvan.
Szóval valószínűleg sosem fognak eltűnni, de jó eséllyel összenőnek egymással. Ha megéli azt még az emberiség több százezer év alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!