Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől fekete a kóla?

Mitől fekete a kóla?

Figyelt kérdés
Sokszor gondolkoztam rajta de soha nem jöttem rá. Azt tudom hogy van benne sok foszforsav meg szulfitos-ammóniás karamell.. ez adnà a fekete szint? Mármint a karamelizált cukor? De a zero/light kólába nincs is cukor.. (helyette van aszpartam)....

#kóla #fekete #szulfitos-ammóniás karamell
2020. szept. 10. 23:33
 1/5 EagleHUN ***** válasza:
100%

Régen kátrány volt, ma már színezőanyagok.

[link]

2020. szept. 11. 00:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Wadmalac ***** válasza:
86%

Amúgy a színezőanyag rákkeltősége továbbra is vitás.


Egyes kutatási eredmények szerint több mint 100 mg/kg napi bevitel már rákosodást okoz. Tekintve, hogy pl. a Coca-Cola és egyes barna sörök kb. 28 mikrogrammot tartalmaznak decinként, egy 80 kilós embernek minimum 12 köbmétert kéne megszlapálni kólából egy nap, hogy a rákkeltő hatás kijöjjön.


Hát én ettől speciel nem estem pánikba.


Amúgy a "kátrányból" kifejezéstől sem kell sikítófrászt kapni. Szintetikus anyagoknál a származás nemigen számít, ha az eljárás szennyeződésmentes.

2020. szept. 11. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
59%
A kóla nem fekete, hanem fehér porszerű.
2020. szept. 11. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Wadmalac ***** válasza:
89%
#3: Itt szerintem nem az orron áti bevitelesről van szó. :D
2020. szept. 11. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 EagleHUN ***** válasza:

Ha a szárazanyagtartalom összetevőinek százalékos arányát nézzük akkor elég sok (dominánsan sok) benne a fehér porszerű anyag ami szénhidrát azaz a cukor.

(Már ha nem zéró, amiben meg aszpartam jó kis fenil anilinnel és hasonlóakkal együtt van benne.)


Egyébként #1 hozzászólásomban nem kedélyborzolásból írtam kátrányt, annak nevezték azt az anyagot benne takarjon ez bármilyen vegyület csoportot is, és származást. (De nem ugyanaz a kátrány értendő alatta amit a tetőre kentek régen!!! Ahhoz semmi köze!)

Illetve pont ez a cikk sem a rákkeltő hangoztatása miatt került oda hanem mert nevén nevezte a gyereket melyik vegyület a "fekete" szín okozója.


Mindezek ellenére és abban a tudatban hogy foszforsav tartalma magasabb mint az RO55 nevű rozsdamaró és gátló szernek szeretem a C. C. -át.

És abból is az igazi cukrosat iszom meg! Heti 1-2 -t.

Hiába nincs már benne coca és minimális a coffein tartalma is az ízén valamit nagyon eltaláltak annó, megunhatatlan.

A konkurenciájának ízét pl ki nem állhatom, csak végszükségben fanyalodok rá.


Végül pedig tudok benne legalább 2 hasznos vagy legalábbis ártalmatlan összetevőt is, a víz és a szénsav ugyanis teljesen ártalmatlan. XD

2020. szept. 12. 01:10
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!