Mitől fekete a kóla?
Régen kátrány volt, ma már színezőanyagok.
Amúgy a színezőanyag rákkeltősége továbbra is vitás.
Egyes kutatási eredmények szerint több mint 100 mg/kg napi bevitel már rákosodást okoz. Tekintve, hogy pl. a Coca-Cola és egyes barna sörök kb. 28 mikrogrammot tartalmaznak decinként, egy 80 kilós embernek minimum 12 köbmétert kéne megszlapálni kólából egy nap, hogy a rákkeltő hatás kijöjjön.
Hát én ettől speciel nem estem pánikba.
Amúgy a "kátrányból" kifejezéstől sem kell sikítófrászt kapni. Szintetikus anyagoknál a származás nemigen számít, ha az eljárás szennyeződésmentes.
Ha a szárazanyagtartalom összetevőinek százalékos arányát nézzük akkor elég sok (dominánsan sok) benne a fehér porszerű anyag ami szénhidrát azaz a cukor.
(Már ha nem zéró, amiben meg aszpartam jó kis fenil anilinnel és hasonlóakkal együtt van benne.)
Egyébként #1 hozzászólásomban nem kedélyborzolásból írtam kátrányt, annak nevezték azt az anyagot benne takarjon ez bármilyen vegyület csoportot is, és származást. (De nem ugyanaz a kátrány értendő alatta amit a tetőre kentek régen!!! Ahhoz semmi köze!)
Illetve pont ez a cikk sem a rákkeltő hangoztatása miatt került oda hanem mert nevén nevezte a gyereket melyik vegyület a "fekete" szín okozója.
Mindezek ellenére és abban a tudatban hogy foszforsav tartalma magasabb mint az RO55 nevű rozsdamaró és gátló szernek szeretem a C. C. -át.
És abból is az igazi cukrosat iszom meg! Heti 1-2 -t.
Hiába nincs már benne coca és minimális a coffein tartalma is az ízén valamit nagyon eltaláltak annó, megunhatatlan.
A konkurenciájának ízét pl ki nem állhatom, csak végszükségben fanyalodok rá.
Végül pedig tudok benne legalább 2 hasznos vagy legalábbis ártalmatlan összetevőt is, a víz és a szénsav ugyanis teljesen ártalmatlan. XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!