Az időbeli és a térbeli eltolás ugye transzformáció, és nem szimmetria?
"A Noether-tétel értelmében minden szimmetriához (szimmetriatranszformációval szembeni invarianciához) egy megmaradó mennyiség tartozik:
* az időbeli eltoláshoz az energiamegmaradás
* a térbeli eltoláshoz az impulzusmegmaradás"
Itt viszont mint szimmetriák vannak feltüntetve, szóval nem tudom.
Nem vagyok szakértő, de szeretek olyan dolgokról beszélni, amihez nem értek :). Szerintem jól mondod, ezek transzformációk. Noether-tétel azt mondja, hogy ha ezek a transzformációk szimmetriatranszformációk, azaz a fizikai egyenletek alakjukat megőrzik a transzformáció során, akkor az invariancia tényéből egy megmaradó mennyiség kapható.
A példákban: pl. a térbeli eltolás, ha nem konzervatív az erőtér, akkor nem lesz szimmetriatranszformáció.
Kiegészítésként hozzátenném, hogy a transzformációk persze speciálisan lehetnek "szimmetriák".
Korábban is volt már itt válaszban a példa, hogy ha 2 méter magasból elengedsz egy kavicsot, ugyanazt tapasztalod, a szobában is meg az udvaron is, ma is és holnap is.
Tehát ennél a fizikai jelenségnél az időbeli és térbeli eltolás szimmetria.
"Noether-tétel azt mondja, hogy ha ezek a transzformációk szimmetriatranszformációk, azaz a fizikai egyenletek alakjukat megőrzik a transzformáció során,"
Hogy jönnek a képbe fizikai egyenletek? A transzformáció egyben egyenlet is, vagy hogy érted?
"Kiegészítésként hozzátenném, hogy a transzformációk persze speciálisan lehetnek "szimmetriák".
Korábban is volt már itt válaszban a példa, hogy ha 2 méter magasból elengedsz egy kavicsot, ugyanazt tapasztalod, a szobában is meg az udvaron is, ma is és holnap is.
Tehát ennél a fizikai jelenségnél az időbeli és térbeli eltolás szimmetria."
De ez azt bizonyítja, hogy létezik invariancia a transzformációval szemben. A transzformációval szembeni invariancia pedig a szimmetria.
Most ennél a példánál miért lenne a transzformáció egyben transzformációval szembeni invariancia, azaz szimmetria is?
De már érdekel, hogy mi is az a szimmetriatranszformáció.
Miben más a transzformációtól?
Az egyenletek kapcsán:
Az transzformációval szembeni invariancia pont azt jelenti, hogy a fizikai egyenletek ugyanúgy néznek ki transzformáció előtt és után. Ha nem akarsz az egyenletekre gondolni, akkor úgy mondom, hogy a fizikai jelenségek ugyanúgy mennek végbe a transzformáció előtt és után. (Leejtett kavics esése / esését leíró egyenletek.)
A kiegészítésem kapcsán:
Kiegészítésben úgy értem, hogy minden transzformáció lehet szimmetriatranszformáció is, tehát transzformációkon belül vannak szimmetriatranszformációk (amelyekre a fizikai rendszer invariáns.) Szóval az eredeti kérdésedre: igen a térbeli és időbeli eltolás transzformáció, de ha a leejtett kavics példáját nézed, akkor mindkettő transzformáció a fizikai jelenséget invariánsan hagyja, tehát szimmetriatranszformáció, ezért írtam csak "szimmetriát".
Új kérdésedet talán meg is válaszoltam az előző bekezdésben:
Szimmetriatranszformáció egy olyan (speciális) transzformáció, amelyre nézve a fizikai rendszer invariáns. (Transzformáció során a jelenség / a jelenséget leíró egyenletek nem változnak.)
Szóval te sem állítod, hogy a transzformáció szimmetria is lehet, csak azt, hogy a transzformáció szimmetriatranszformáció is lehet.
Ugye így gondolod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!