Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet látni a teliholdat?

Hogy lehet látni a teliholdat?

Figyelt kérdés
Van valakinek egy realisztikus ábrája? Mert a 2D ábrákon a Föld takarja a Napot.

2020. szept. 5. 07:12
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
És szerinted ezen az ábrán, mikor a föld mögött van teljes árnyékban, akkor van telihold?
2020. szept. 6. 03:27
 12/24 anonim ***** válasza:
Telihold ÉS holdfogyatkozás.
2020. szept. 6. 13:44
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Ha a válaszolók 100%-a félreérti a kérdésedet, akkor valószínűleg nem a válaszolókkal lesz a probléma. Szóval nem kéne kioktatni a segítő szándékú válaszokat, főleg úgy, hogy láthatóan alapfogalmakkal sem vagy tisztában. Inkább neki kéne futnod még egyszer kérdésnek, ezúttal úgy, hogy más is megértse rajtad kívül, hogy mit akarsz.
2020. szept. 6. 13:56
 14/24 A kérdező kommentje:
Nem a kérdésen múlik, hogy a hozzáállásotok olyan, hogy a kérdező hülye. Úgy gondolom, hogy én írtam magyarázatot, és keresőszavakat is. Az, hogy titeket ezek sem érdekelnek, és az sem, hogy ha úgy értelmezitek, ahogy, úgy hülye kérdés, az egyedül a ti hibátok. Szóval ti úgy értelmezitek, és ehhez direkt pénisznek kell lenni, hogy az rá a válaszotok, hogy teliholdkor kinyitom a szemem, és megnézem. Ha valaki nem pénisz, már a kérdést egymagában sem így értelmezi, pláne a kiegészítésekkel együtt. És még egyikőtök se volt képes olyan ábrát mutatni, amin érthető, hogy miért látni teliholdnak mikor a Föld mögött van, se leírás nem volt erről részletesen. Csak arról beszéltek, hogy már pedig azt kérdeztem, amire válaszoltatok. :D
2020. szept. 6. 16:58
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Az #5-ös válaszoló leírta a lényeget.

De itt egy ábra, ebből talán felfogod:

[link]

A Nap, Föld és a Hold általában nem egy síkban vannak. Amikor pont úgy jön ki, hogy kb. egy síkba kerülnek és a Föld árnyéka rávetül a Holdra, akkor beszélünk Holdfogyatkozásról. Ebből következik, hogy Holdfogyatkozás csak teliholdkor lehetséges.

2020. szept. 6. 18:40
 16/24 A kérdező kommentje:
Nem. A kép nem 3D és nincsenek vonalak, és szögek, és én se vagyok rajta. Most megnéztem a Holdat, és már nem látom telinek, de nem a Föld árnyéka miatt, mert az árnyék jobb oldalon ilyen ) volt, ami szerintem azért volt, mert a Hold gömb alakú, és K-ről süti a Nap, nem felőlem. Ha a Föld árnyékolta volna, ilyen ( árnyéka lett volna.
2020. szept. 7. 06:22
 17/24 Wadmalac ***** válasza:

Nem a kérdéseddel van a baj, hanem hogy még mindig nem érted.

A Föld Nap körüli keringési síkjához képest a Hold Föld körüli keringési síkja kb. 5 fokban dől.

Szóval a Nap felé a Föld csak néha takarja.

Akkor van holdfogyatkozás.

Amikor meg telihold van, nem takar.

[link]

Tehát teliholdkor nem is teljesen szemből látod a Hold megvilágított felét.

Hogy miért nem látsz a szélén akkor sötét, megvilágítatlan csíkot? Mert nem látod a teljes megvilágított felét!

[link]

2020. szept. 7. 10:02
 18/24 A kérdező kommentje:
Azt én értem, hogy az 5 fokos szögben kering a Föld körül, ettől még ezek azóta sem realisztikus ábrák. És az a megfogalmazás sem az igazi, hogy mikor pont az ellentétes oldalon van, és nincs árnyékban, mert ha pont ott lenne, árnyékban lenne. A te ábrád csak egy állítás, nem magyarázat. Egyrészt én még nem láttam delelni a Holdat, és nem világítottam meg elemlámpával, de ha megtenném, miért használnék olyan lámpát, ami csak akkora részét világítja meg a gömbnek? Reggel DNy-on volt kb. 50 fokban, és a bal oldala volt megvilágítva, és a jobb oldalán ) alakú volt. Vagyis nem felőlem ment a fény, nem is mehet felőlem, hanem K-ről, mert reggel volt. Tehát balról. Ha egy gömböt hozzám képest derékszögnél kisebb, nulla foknál nagyobb szögben világítanának meg, akkor látnám ilyennek. Ha jobbról betolnék egy másik golyót(Föld) a fény útjába, az elkezdene ( alakú árnyékot vetni az ) alakú fénybe.
2020. szept. 7. 11:03
 19/24 Wadmalac ***** válasza:
100%

" A te ábrád csak egy állítás, nem magyarázat. "

Ez a mondat az értelmetlenség művészi értékű szobra.

"Egyrészt én még nem láttam delelni a Holdat, és nem világítottam meg elemlámpával, de ha megtenném, miért használnék olyan lámpát, ami csak akkora részét világítja meg a gömbnek?"

Atyaúristen, tényleg ennyire nehéz?

Vegyél kezedbe egy labdát, közelítsd a szemedhez. Látod a teljes félgömbjét?

Nem látod, mert a "horizontja" egyre többet kitakar, minél közelebb vagy.

A holdból is ezért nem látod a teljes felét.

" Vagyis nem felőlem ment a fény, nem is mehet felőlem, hanem K-ről, mert reggel volt. Tehát balról. Ha egy gömböt hozzám képest derékszögnél kisebb, nulla foknál nagyobb szögben világítanának meg, akkor látnám ilyennek."

Mert úgy is van. Ahonnan te nézed a holdat, ahhoz képest 5 fok alatt világítja meg a Nap a hátad mögül.

Elég messze van a földtől a Hold ahhoz, hogy az 5 fok eltérés miatt a földárnyék már ne essen rá.

Le is rajzoltam, de hát neked az nem magyarázat, csak állítás...

Feladom, sajnos képtelen vagy érteni a dolog geometriáját.

Ennél szájbarágósabban már nem lehet.

2020. szept. 7. 11:16
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

Kerdezo, latod ez a kulonbseg akozott, hogy tudsz valamit, vagy csak tudalekos vagy. Elkepzeltel valamit, ami nem ugy van ahogy kepzeled, es teljesen mindegy mit magyarazunk, rajzolunk, te csak papagaj modjara hajtogatod hogy de te azt nem lattad es kulonben is a magyarazatot se hiszed mert te magad nem vilagitottad meg es akkor biztos hulyeseg is az egesz.

En itt meg is untam valaszolni. Siman csak buta vagy hozza hogy megertsd a valaszokat, es raadasul arrogansan buta, kb. a laposfoldes idiotak szinjen.

2020. szept. 7. 18:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!