Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi történik? (Optika)

Mi történik? (Optika)

Figyelt kérdés
Van egy összefüggés: 1/f=(n-1)*(1/r1+1/r2), r értéke pozitív, ha a lencse belsejéből nézve homorú a görbült felület, ha domború negatív. Ezek szerint létezik olyan konkáv, konvex lencse amelynél a sugarak reciprokos összege 0, vagyis 1/f=0. Ilyenkor mi történik?

2020. aug. 31. 11:48
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Meglepő lesz a válasz:

Ilyenkor a lencse se nem homorú, se nem domború. Na, akkor milyen lehet?

2020. aug. 31. 11:50
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Némi gondolkodással rájöhetünk, 1/f akkor nulla, ha a két tényező egyike, másika vagy mindkettő nulla.

Tehát lehet(ne) n=1, de a jelentése miatt ez nem lehetséges.

Lehetne 1/r1+1/r2 nulla, csakhogy összeg akkor nulla, ha egyik tag a másikkal ellentétes értékű. vagyis r1=-r2. Vagyis a lencse se nem konvex se nem konkáv. Más néven síklemez.

És valóban, síklemezen a merőleges sugarak simán át mennek, a ferdék meg kissé odébb párhuzamosan mennek tovább. Egyszerűbben: ez a lencse nem lencse.

2020. aug. 31. 11:56
 3/6 A kérdező kommentje:
2020. aug. 31. 12:00
 4/6 A kérdező kommentje:
Ja bocs, félre értelmeztem a lencséből nézve szót, hétköznapi értelemben vettem, hogy a lencse belsejéből. xd
2020. aug. 31. 12:03
 5/6 A kérdező kommentje:
Mert a lencse belsejére akkor gondoltam volna, ha azt írja, hogy az optikai középpontból nézve.
2020. aug. 31. 12:05
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Az r1=-r2 még nem feltétlenül jelenti azt, hogy síküvegről van szó (r1=>végtelen), lehet az görbült felületű is. Viszont ez a képlet nem az általános lencsetörvény, hanem a vékonylencsés közelítése, a vastaglencsés változatban van egy harmadik tag is (amiben ott figyel a középvastagság ugyebár). Ezt csak azért írtam le, hogy addig el ne kezdjen rajzolni meg számolni senki, amíg egy túlegyszerűsített képletet használ.

Szóval mi van, akkor, ha egy üveg valaminek nulla az eredő törőereje, vagyis az jön ki, hogy 1/f=0? f=>végtelen. Akkor az egy afokális üveg cucc lesz (nincs fókusza, sem valós, sem virtuális), és r1 <> -r2 a harmadik tag miatt. Speciális esetben síküveg, általánosan nem. Síküvegnél mondhatnánk, hogy nincs itt semmi érdekes, de jó tudni, hogy már az is el tudja rontani a képalkotást, hiába nincs törőereje. Ezt a biológiai mikroszkóp objektívek tervezésénél figyelembe is kell venni: a minta felett van egy fedőüveg, vagy vízréteg, küvetta fala, stb., erre is korrigálnak.

2023. aug. 5. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!