Elsüllyedt nagy sziget?
Pár éve a Discovery-n láttam egy olyan dokumentumfilmet, amiben a Föld szárazföldi területeivel, óceánjaival, a földkéreg mozgásával meg ilyesmikkel foglalkoztak. (Hosszú, asszem 2 óra körüli film volt.) Abban említették, hogy a Csendes-óceánon valószínűleg volt valamikor egy sziget, aminek mára már a nyomai is alig felfedezhetőek. Hawaii-hoz nagyon közel délnyugatra helyezkedhetett el, a területe pedig 8-10 millió km^2 körül lehetett (tehát nagyobb mint Ausztráliáé).
Megpróbáltam megkeresni most ez a filmet, mert pont szóbakerült ma ez a téma, de nem találtam meg. Sőt, erről a kutatásról sem találtam semmi, aminek eredményeként ki tudták jelenteni ennek a szigetnek (ami már inkább kontinens, a méreteit tekintve) valahai létezését. Hallott erről már más is? Hol tudnék valami kézenfogható információt erről találni?
Gyanítom, Zélandiáról van szó. Gyakorlarilag most is létezik, és elég jól ismert, csak épp víz alatt van Új-Zéland területén kívül az egész egykori kontinens.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!