Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen módon tudnék középiskol...

Milyen módon tudnék középiskolásként egyetemi kutatásba bekapcsolódni?

Figyelt kérdés
Nagyon sok ember tudok, akik már középiskolásként különböző egyetemeken kutatásokba csatlakoztak be (pl ELTE-n, Debreceni Egyetemen). Kapcsolatok nélkül hogyan csatlakozhatnék már most be egy kutatásba?
2020. júl. 22. 16:14
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
12%

Sehogy. A középiskola egy rendkívüli gyenge szintet jelent bármilyen kutatáshoz.

Ez olyan lenne, mint egy békát meg akarnának tanítani beszélni XD.

2020. júl. 22. 21:49
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Én korábban az MTA-TTK-n dolgoztam kutatóként.

Volt egy srác, aki már gimisként kezdte a laborban való munkát, a kutatást. Nagyon jó eredményeket ért el, már úgy ment PhD hallgatónak, hogy megvolt neki a szükséges publikációs kritérium a PhD-hez.

Keress kapcsolatokat, írjál email-eket laborvezetőknek. Ne aggódj, megfelelő intelligenciával és szorgalommal te is meg tudod azokat a labormunkákat csinálni, mint egy egyetemista.

2020. júl. 22. 21:54
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

"Ne aggódj, megfelelő intelligenciával és szorgalommal te is meg tudod azokat a labormunkákat csinálni, mint egy egyetemista."

Én konkrétan azért hagytam ott a kísérletes biokémiát a phd fokozat megszerzése után, mert a munka 90%-a olyan volt, amit egy random középiskolás is meg tudott volna csinálni. :D

2020. júl. 22. 22:06
 14/16 A kérdező kommentje:

Aki megpróbált segíteni, annak nagyon köszönöm.

Akik pedig leszóltak:

Vettem már részt etológiai kutatásban. Azonban a témavezetőim nem voltak hosszútávon túl segítőkészek, pedig igazán kivettem a magam részét a munkából. Azonban ahogy oda bekerültem (amilyen módon), arra már nincs lehetőségem, így gondoltam hátha tud itt bárki ajánlani valamit.

2020. júl. 22. 23:46
 15/16 A kérdező kommentje:

Egyébként leginkább biológián belül.

(Azért nem konkretizáltam a kérdésben, mert a bekerülésnek a procedúrája gondolom ágazattól független.)

Aki kérdezi miért akar valaki nagyobb szintű tudást szerezni:

Mert a TUDOK-on egy kutatómunkával lehet indulni, amin ha helyezést ér el valaki, felvételi többletpont jár. Ezért.

2020. júl. 22. 23:49
 16/16 anonim ***** válasza:
62%

Minden fontosabb ágazat (kémiától a matematikáig, nyelvtudománytól a filológiáig) működtet középiskolások számára megoldóversenyeket. Folyóiratok közlik a problémát, és vannak területi, országos versenyek. A tudományok iránti elkötelezettség nem úgy kezdődik, hogy egyik este elgondolkodom és elhatározom.

Rengeteg általános iskolás is versenyez ezeken, középiskolások meg különösen. Itt rangos helyezést elérni nem könnyű, a feladatok zömét átlag középiskolás meg se érti, nemhogy megoldja. Ezt minden kutatóhely (főleg egyetemi) ismeri, az ember ismertsége a publikációi minősége által nő. ÉS ha oktatók valakit izgalmasnak találják, megkeresik az iskoláját (az MTA most leköszönt világhírű elnöke is így kezdte középiskolásként - igaz, akkoriban több - vagy inkább más - lehetőség volt). Nemzetközileg ismert kutatók is így szereznek nevet maguknak (persze nemzetközi folyóiratokban való publikálással).

A tudományban - ma különösen, és ez nem politika, mellesleg a politika az élet szerves része, azt kiküszöbölni az életedből pont annyi, mintha mondjuk a fizikával nem lennél hajlandó foglalkozni - szóval ma nálunk nagyon torz szemlélet uralkodik. Ezért elképzelhető az a különben nem hatásos módszer, hogy beprotezsálnak. Ha ma így kerülsz valahová, kerülni fognak, mert pártkatonának néznek. Különösen igaz ez a végletekig frusztrált, kivéreztetett egyetemekre. A tudományban a munkád visz előbbre, legalábbis úgy, hogy felnézzenek rád és ne röhögjenek a hátad mögött. A munkád megtalálja az érdeklődőt, mert ez a természetes módi arrafelé.

2020. júl. 23. 14:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!