Ha a réz atomjai az elektromos áramhoz csak 1-1 elektronjukkal (4s1) járulnak hozzá, akkor a réz miért vezeti jobban az áramot, mint pl a nikkel, amelynek lényegesen több elektron van lezáratlan atompályákon?
Figyelt kérdés
Most olvastam több helyen is, hogy a réznek csak a 4s1 elektronja vesz rész az áram folyásában. Pedig idáig azt hittem, hogy az egész delokalizált elektronrendszer megmozdul ilyenkor a fémrácsban.2020. júl. 12. 20:49
1/2 Wadmalac válasza:
Úgy néz ki, nem a szabad elektronok száma az igazi mérvadó a vezetőképességben, a kristálygeometria és energetikai szempontokon múlik a vezetés mértéke.
Nem egyszerű terület ez, egyelőre számomra is csak vázlatos a kép, hogyan is működik ez, remélem ez az anyag segít.
2/2 anonim válasza:
"idáig azt hittem, hogy az egész delokalizált elektronrendszer megmozdul ilyenkor a fémrácsban"
Hát ezért szép a váltakozó feszültség, hogy az elektronnak ne kelljen Paksról a te lakásodig mennie.
A viccet félretéve a lentebbi linken látható kis összefoglalóban Rácz Ervin szépen elmagyarázza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!