Lehetséges énérzettel rendelkező gépet építeni?
"Mondjuk akit érdekel, hogy igaz-e egy ilyen bejelentés. Elég sok embert érdekelne, hogy igaz-e, vagy csak egy jól hangzó újságcím."
Ha ez bekövetkezik, akkor azt szerintem kétséget kizáróan meg fogjuk tapasztalni.
"Hát, mondjuk például a jogvédők.
Az öntudattal rendelkező gép is egyenjogú értelmes lény, helyből nem lehetne többé tárgyként, tulajdonként kezelni."
Ez így van, de én nem hallom a jogvédők hangját ma sem.
Pedig mesterséges intelligencia már egy ideje létezik.
"Ha ez bekövetkezik, akkor azt szerintem kétséget kizáróan meg fogjuk tapasztalni"
Azt egyetlen valami fogja megtapasztalni: az a gép, amiről szó van. Senki és semmi más. Kívülről nézve lehet tudatos, és lehet egy tökéletes tudatosság-szimuláció is, nem tudunk különbséget tenni közte. (Igen, jön a kérdés, hogy van-e különbség.)
Fentebb szó esett valamilyen interlink kapcsolatról, de az is csak arra jó, hogy pl. egy ember kiterjessze a saját tudatát egy másik elmére, de az is a saját tudata lesz. Kb. mintha egy virtális valóságban lennénk. A VV attól még nem lesz tudatos, hogy a tudatunkat kiterjesztjük rá.
" Kívülről nézve lehet tudatos, és lehet egy tökéletes tudatosság-szimuláció is, nem tudunk különbséget tenni közte"
Nem tudom mire gondolsz?
Hogy maga a szintetikus agy fogja szimulálni az éntudatot, vagy erre az alkotói fogják felprogramozni?
Ezzel én egyet is értek, de nem látom be azt, hogy mi értelme lenne egy MI-be belekódolni az öntudat szimulációját?
Mert te ezt állítottad, vagy valami ilyesmit.
"Ez így van, de én nem hallom a jogvédők hangját ma sem.
Pedig mesterséges intelligencia már egy ideje létezik."
Amilyenek ma vannak, ott még a jogvédők is érzik, hogy hülyeség lenne kampányolni.
De már pedzegetik előre a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!