Mi lehet ez az egész évben látható, a többinél fényesebb csillag az égen?
Pár évvel ezelőttig (ha jól tudom) bizonyos időszakokban lehetett látni a Vénuszt a Földről. (Ugyebár a többinél lényegesen fényesebb csillagként). De kb 5 éve folyamatosan, minden este, ha felnézek az égre, látok egy a többinél jelentősen fényesebb csillagot. Bizonyos időszakokban kettőt is az egyik biztosan a Vénusz (valószínűleg olyankor látható a Földről). De mi lehet a másik, amit egész évben lehet látni (már vagy 5 éve)? Netán valami új égitest? Vagy egy űrállomás?
Valaki tud valamit erről... hogy mi lehet?
u.i.: Remélem nem írom rossz kategóriába a kérdést?
Minden este egész évben?? Meglepődnék, ha csillag vagy bolygó lenne.
Milyen irányban és milyen magasan?
Valószínűleg a Jupiter lesz a megoldás. Most (háromnegyed kettőkor) nagyjából déli irányban látható. Ha nem az, vagy nem arra van, akkor nem tudom, hogy mire gondolsz.
Egyébként javaslom a Stellarium nevű app letöltését, azzal sikerülhet azonosítani az objektumodat. Be lehet rajta az időt is állítani, valamint a satelitek is megjeleníthetőek rajta.
Esetleg a Jupiter?
Ilyen fényes új égitest biztosan nincs. Az űrállomás meg mozgó pontként látszik, ami max. 1-2 percig látható.
Én is mondanám, hogy a Jupiter, de az sem látszik egész évben. Tavaly év végén például közvetlenül a Nap mellett (mögött) volt, biztosan nem látszott éjszaka!
"5 éve folyamatosan, minden este, ha felnézek az égre"
Ha ezt így elhisszük, akkor az vagy egy új torony lehet pár kilométerre, jelzőfénnyel, vagy egy különösen fényesen csillogó geostacionárius műhold, de azért azok sem állnak mindig ugyanolyan szögben a Naphoz képest.
(#1 voltam)
1-es: azt nem tudom hogy milyen irányban és pontosan azt sem hogy milyen magasan, de biztos vagyok benne, hogy van az olyan magasan, hogy az már az űrben van.
Azt nem mondtam hogy az ég mindig pont ugyanazon pontján látom, csak hogy mindig látom. És még egyszer mondom, nem a földön van, hanem az égen (az űrben).
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat.
Ilyen fényes cirkumpoláris égitestről nem tudok.
Főleg ha tényleg csak mostanában jelent meg, az összes csillagászati portál tele lenne vele...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!