Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van valami különbség a keverék...

Petneki József kérdése:

Van valami különbség a keverékek és a diszperz rendszerek között, vagy a kettő pontosan ugyanazt jelenti?

Figyelt kérdés
Szeretném kérni, hogy olyanok írjanak, akik értenek hozzá, a találgatásokat elkerülendő. Köszönöm.

2020. jún. 26. 17:59
 1/7 anonim ***** válasza:
50%
A keverékek fogalom magába foglalja a diszperz rendszereket, az elegyeket és az oldatokat.
2020. jún. 26. 19:41
 2/7 A kérdező kommentje:

Írtam, hogy olyanok írjanak, akik értenek hozzá...

A wikipédiát én is meg tudom nézni, és bemásolni onnan. Nem mellesleg ha jó megfigyelő vagy, akkor észreveheted, hogy azt a változtatást nem is olyan rég rakták bele a cikkbe, szóval még lehet, hogy nincs kiforrva teljesen.

Ha már a wikipédiát lapozgatod, érdemes elolvasni a vitalapot is, ahol azt írják, hogy az elegy és a diszperz rendszer nincs definiálva a Gold Bookban, emiatt pedig a cikkben tett forrásolatlan állítás kissé ingatag.

2020. jún. 26. 20:08
 3/7 anonim ***** válasza:
83%
A különbség a homogenitás lehetőségében rejlik. A diszperz rendszer definíció szerint csak heterogén lehet, a keverék lehet homogén is és heterogén is. Például ha vízből és nátrium-kloridból készítek keveréket, akkor a só feloldódik, és homogén rendszer (oldat) keletkezik. Ha ugyanezt ezüst-kloriddal teszem, ami nem oldódik vízben, akkor maximum a részecskéket lehet szétdiszpergálni a vízben, de attól még heterogén lesz a rendszer, vagyis ez diszperz rendszer. Tehát, keveréknek hívhatok bármit (NaCl+víz is lehet keverék és AgCl+víz is lehet keverék), de diszperz rendszerről csak akkor beszélünk, ha az összekeverés után heterogén marad a rendszer.
2020. jún. 27. 11:31
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2020. jún. 27. 13:54
 5/7 A kérdező kommentje:
Azt megkérdezhetem, hogy hol láttad úgy definiálva, hogy csak heterogén rendszer lehet? Én mindenhol azt olvasom, hogy a diszperz rendszer lehet homogén és heterogén is.
2020. jún. 28. 03:27
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A régi egyetemi fizkém jegyzetemből olvastam ki, a diasorban is benne volt, de az alábbi linken is ezt írják: [link]

De egyébként, ha csak simán logikusan gondolkodva értelmezzük a diszperz rendszert mint szót, akkor a diszpergálás maga is azt jelenti, hogy egyenletesen szétoszlatsz részecskéket egy közegben. Ha a részecskék aprók, akkor szabad szemmel úgy tűnhet, hogy ez homogén, pl. a kolloidok is becsapósak homogenitás szempontjából, de a valóság az, hogy van fázishatár a közeg és a részecskék között, ami a heterogenitás feltétele. Ez még akkor is igaz, ha a részecskék nanométeresek, ami már homogénnek látszik, de mikroszkóp alatt látszana, hogy apró részecskék úszkálnak "sértetlenül" (oldódás, szolvatáció nélkül) a közegben, tehát ez heterogén.

2020. jún. 28. 11:11
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Ez megint egy olyan probléma, amibe gyakran belefut az ember, ha kémiát tanul: egy adott kifejezést többféleképpen definiálnak.

Az egyenletes szétoszlatást szerintem lehet úgy is lehet értelmezni, hogy a rendszerben makroszinten egyenletesen van szétoszlatva az anyag. Ezt az is alátámasztja, hogy létezik a "durva diszperz rendszer" kifejezés. Sőt, angolul is használják coarse dispersion néven.

Na, rászántam magam, és utánanéztem az egyetemi könyvekben és jegyzetekben, hogy mit írnak a diszperz rendszerekről, és egyikben sem korlátozták őket homogén rendszerekre.

A nanotechnológia kolloidkémiai alapjai (Hórvölgyi Zoltán):

Azt írják benne, hogy Wolfgang Ostwald az 1900-as évek elején a diszperz rendszereket heterogén rendszereknek tekintette. Azonban pár sorral lejjebb újra őrá hivatkozva van egy táblázat a "diszperz rendszerek" fajtáival, ahol meg van különböztetve "Amikroszkópos", "Szubmikroszkópos" és "Durva" rendszer.

Ezután még számtalan említés van "kolloid diszperz rendszerről" és "durva diszperz rendszerről" (tehát 1 mikrométer feletti részecskéket tartalmazó rendszerről).

Gyógyszerek (Faigl Ferenc, Szeghy Lajos, Kovács Ervin, Mátravölgyi Béla):

Csak egyetlen mondat szerepel a keresési feltételek között, az pedig így hangzik: "aeroszol: kolloid diszperz rendszer, amelyben szilárd vagy folyékony anyag gázban oszlik el"

Szóval nem a diszperz rendszert definiálja, de annyi azért látszik belőle, hogy nem csak homogén rendszert, hanem a kolloid rendszert is diszperziónak tekinti.

Kolloidkémiai laboratóriumi gyakorlatok - 4. kiadás (Csempesz Ferenc):

Ez a kiadvány se definíciószerűen ír a diszperz rendszerről, hanem olyan mondatok és mondatrészek kapnak benne helyet, hogy pl. "Az emulziók olyan diszperz rendszerek, amelyekben.... A két folyadék fázis egyáltalán nem, vagy csak korlátoltan elegyedik egymással."

És mivel a két fázis nem elegyedik egymással, levonható a következtetés, hogy mikrométernél nagyobb cseppekről beszélünk.

Írja még azt is, hogy "Durva és kolloid diszperz rendszerekben a diszpergált részecskék a közeg molekuláihoz képest olyan nagyok, hogy...."

Környezetkémia (Salma Imre):

A valódi oldatokat, a kolloid oldatokat, az 1 mikrométernél is nagyobb szemcsékkel rendelkező leülepedő anyagokat is a diszperz rendszerekhez sorolja (van is róla egy szép táblázat).

Műszaki Kémia (Mészárosné, Bálint Ágnes):

Érdekes, hogy ez a kiadvány szintén Wolfgang Ostwaldra hivatkozik, de itt már azt írják, hogy "Ostwald (1907) nevéhez fűződik a kolloidok méret szerinti csoportosítása: a mikroszkópos diszperz rendszer, kolloid rendszer, mikroszkópos durva diszperz rendszer"

Szerves vegyipari technológiák (Bakó Péter, Fogarassy Elemér, Keglevich György):

Szintén nincs benne a diszperz rendszer meghatározása, viszont szerepel benne egy olyan mondat, ami önmagáért beszél: "A vízben nem oldódó monomert négyszeres mennyiségű vízzel intenzíven keverve, olyan diszperz rendszert kapnak, amelyben a monomer 0,1–1 mm átmérőjű gömbök formájában van jelen"

Vizkémia I. (Rácz Istvánné):

Ebben egy grafikon segít eligazodni a fogalmak között, ahol a diszperz rendszereket részecskemérettől függően "valódi oldatokra", "kolloid rendszerekre", valamint "makroheterogén rendszerekre" osztja fel.

Az angol nyelvű kiadványokban kb. ugyanez a helyzet, nem korlátozzák a definíciót homogén rendszerekre. Szerintem maradjunk annyiban, hogy többféle definíció létezik, de nagyobb súllyal esik latba a mindhárom rendszert magába foglaló diszperz rendszer.

2020. jún. 28. 18:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!