Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen otthoni kémiai kísérlet...

Milyen otthoni kémiai kísérleteket tudtok írni?

Figyelt kérdés

2020. jún. 25. 17:20
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Szódabikarbóna + C vitamin + víz.
2020. jún. 25. 18:00
 2/12 anonim ***** válasza:
54%
Konyhasó oldása vízben.
2020. jún. 25. 18:29
 3/12 A kérdező kommentje:

"Konyhasó oldása vízben."

Normálisabb kísérleteket kérek,köszönöm.

2020. jún. 25. 18:41
 4/12 anonim ***** válasza:
35%

Normálisabb kérdéseket kérünk, köszi.

Nem értem, miért ide írogatnak ilyeneket az emberek? Ötször tovább tart kiírni egy kérdést, mint elvégezni egy google keresést.

Amúgy meg: sósav+alufólia=durranógáz

2020. jún. 25. 18:48
 5/12 A kérdező kommentje:
Bocs,hogy kíváncsi voltam,hogy miket tudtok.
2020. jún. 25. 18:53
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

1. Állíts egy pohárba egy hosszú szálú gyertyát (de ne túl hosszút, a pohár legyen magasabb mint a gyertya). Szórj köré szódabikarbónát és öntsd le ecettel. A fejlődő szén-dioxid alulról elkezdi feltölteni a poharat, egy idő után eléri a gyertya lángját ami ettől elalszik. Ugyanennek a kísérletnek egy másik verziója, ha a gyertyát nem a pohárba teszed, csak a szódabikarbónát és az ecetet öntöd pohárba, és mivel a CO2 nehezebb a levegőnél, ezért ez a gáz a pohárban marad, így ha ügyes vagy, ráöntheted a gázt egy égő teamécsesre is (csak kezd el megdönteni a poharat egy gyertya felett).

2. Lángfestések. Ha van otthon egy gázégős PB-palackod vagy gáztűzhelyed, akkor sok olyan háztartási anyag van amik a kék gázlángot megfestik ha beleszórod a port. A konyhasó aranysárgára, a kálisó (gyógyszertár, nagyobb szupermarketek) fakólila, a rézgálic (kertészbolt) élénk zöld lángot ad. Van még a vörös láng is, de ahhoz kalcium-klorid kéne, amit nem tudsz bárhol megvenni, viszont mészkőporra csepegtethetsz háztartási sósavat, és a buborékok fölé gázégőt tartva egláthatod a vörös lángfestést. (Ezek gyertyalánggal vagy fatűznél nem működnek, kék gázlángból kell indulni).

2020. jún. 25. 19:29
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen,majd kipróbálom ezeket.

2020. jún. 25. 19:39
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsót azért pontosítanám. Tapasztalatból tudom, hogy a fa tüze is zöldre színezhető, a rezet szórunk bele.
2020. jún. 25. 19:57
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Én a karantén alatt hiányoltam az iskolai labort. Sósavba tettem egy tojást (CaCO3), majd széttörtem a tojást, koagulált a fehérje😍 tök szép volt, csak kicsit büdi az egész
2020. jún. 25. 20:15
 10/12 A kérdező kommentje:
#9 Én is hiányoltam,mind a labort,mind a kémia órákat.
2020. jún. 25. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!