Miért "felettem" mindig a legsötétebb az ég?
Legegyszerűbb magyarázat: az ég attól világos, hogy a levegőt alkotó részecskékről a fény egy része visszaverődik. Amikor felfelé nézel, sokkal vékonyabb légrétegen nézel keresztül, mintha mondjuk a horizont felett tekintenél a távolba. A tekinteted útjába így sokkal kevesebb levegőrészecske esik.
Gyakorlatilag nem mindig pont a fejed felett a legsötétebb, függ a Nap állásától és a légköri részecskék szórási karakterisztikájától (hogy melyik irányba mennyire szórják a rájuk eső fényt).
Nem kellő alapossággal néztél szét. Naplemente után nézhetsz az éppen lenyugvó nap felé. Arra tényleg fényesebb az égbolt, hiszen onnan érkezik a fény. Ahogy egy sötét szobában pislákoló mécses környéke is fényesebb.
De ma este nézz majd a naplementével ellentétes irányba. Meg fogod tapasztalni, arrafelé még sötétebb. Az messzebb van a fényforrástól.
"Az messzebb van a fényforrástól."
Ez nem így működik. Üdv, #1
"Való igaz, hogy mindnek jelentős hatása van a légkör optikai viselkedésére."
Ezért gondoltam ,hogy megérdemel egy szeparált megemlítést. :)
Néz fel az égre nincsenék csillagok lehoztam magamnak
S kordában tartogatom
Ábrahámi áldás hányszáz éve mióta,a zélóta már heló Ta más
S ő az ószövetség foglya
S áldást mond állkapcsom míg rágódok a falaton Malakiás tízpróbás miértje,kiértené felezné(fölözné!)tízezerszer a tizedet....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!