A gerinchúrosok azért lettek sikeresebbek az ízeltlábúaknál, mert okosabbak voltak?
Régebben láttam egy dokumentumfilmet, ami a Dínók előtti életről szól, talán Szörnyek Bolygója volt a címe.
Azt taglalták benne, hogy a korai őshalaknak már valószínűleg volt valamennyi memóriája, sőt érzelmi és kezdetlegesen vallásos érzéseket úgy mint honvágy, szerelem, barátság stb. társíthattak túlélésükhöz, míg ellenlábasaikban, a tengeri skorpiókban ez nem volt meg, ők csak a szerencsére és az ösztöneikre támaszkodhattak.
Egyrészt az 1-es válaszoló meglátása elég jó.
Másrészt:
- "a korai őshalaknak már valószínűleg volt valamennyi memóriája"
Az ízeltlábúaknak is van memóriája.
- "sőt érzelmi és kezdetlegesen vallásos érzéseket "
Érzelmeket esetleg (emlékeim szerint a hüllőktől szoktak beszélni érzelmekről, bár bevallom őszintén, nem tudom, ezt hogy vizsgálták, és mennyire igaz). Vallásos viselkedés valószínűleg a neandervölgyi ember környékén alakult ki, szóval itt kicsit elszaladt a képzeletük a filmkészítőknek. Arra is kíváncsi vagyok, mit értenek barátság alatt halaknál.
Még az a koncepció sem állja meg teljesen a helyét, hogy a gerinchúrosok jobban központosuló idegrendszere magasabb értelmi képességet biztosított.
Ha megnézed, milyen magas logikai képességei vannak a méheknek, máris borul a képlet.
Esetlegesen annyi lehet a dologban, hogy a gerinchúrosok mozgékonyságban tehettek szer előnyre, ami a táplálékhoz jutásban segíthetett.
A vízi gerincesek TALÁN nevezhetőek sikeresebbnek a vízi ízeltlábúaknál, de szárazföldön biztos, hogy az ízeltlábúak nem szorultak háttérbe.
Jelenleg is szerintem a szárazföldi ízeltlábúak fajszámra mindenképpen, de össztömegre is tutira magasabb számot képviselnek, mint a gerincesek.
Nem tudom, hogy van-e a mostani rendszertanban olyan, hogy ősszájúak, meg újszájúak. Előbbiek “legfejlettebb” képviselői a puhatestűek, ha jól tudom, utóbbiaknal pedig a gerincesek, (gerinchúrosok), ha igaz. Utóbbiak közül, ha valaki nagyon akarja, legyen a legfejlettebb élőlény az ember! De hogy ezért azt gondoljuk, hogy a gerinchúrosok “sikeresebbek”, mint a rovarok, na, ez eléggé butaság. A sikereség nem jár jegyben a fejlettséggel! Gondolj bele, ki a sikeresebb a párkeresésben, egy kopaszodó, vézna testalkatú bkv-val járó filozófus, vagy egy vastag aranyláncos szoláriumozott kigyúrt dalia, akinek piros Ferrarija van.
Az élőlények sikerességét csakis azzal mérhetjük, hogy a génjeiket milyen mértékben tudja multiplikálni. Ehhez nincs köze a fejlettségnek. Az ízeltlábúak messze sikeresebbek, mint a gerincesek akár fajszámra, akár egyedszámra nézzük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!