Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » .Ti hogy definiálnátok a...

.Ti hogy definiálnátok a valós számokat?

Figyelt kérdés

Itt az én definícióm:

1. 0 legyen egy valós szám.

2. Ha n valós szám, akkor n+1, -n és n/2 is az.

3. Más valós szám nincs.

(Az irracionális számok az összeadás, kivonás és felezés műveletek megfelelő sorának határértékeként állnak elő.)

Létezik ennél egyszerűbb?

2020. jún. 19. 16:25
1 2
 11/15 sadam87 ***** válasza:
55%

Én nem vagyok matematikus, tehát elehet, hogy rosszul látom, de szerintem a kérdező által megadott definícióban az irracionális számok nincsenek benne. (Ha jól látom, a 2. válaszló is így látja.) Az összes általa leírt módszerrel létrehozott szám felírható két egész szám hányadosként.

Persze látom, hogy valahogy határérték számítással akarja az irracionális számokat kiszámítani. A logikát persze értem, hiszen ha jól tudom, tényleg így szokták közelíteni az irracionális számok értékét, csak éppen a határérték a sorozatnak nem lesz a tagja, így a 3. pont szerint nem racionális szám.

A pi példáján: ott ha jól tudom, a körbe és köré írt sokszögek segítségével szokták becsülni az értéket. Mindkét sorozat n=∞-ben vett határértéke (n az oldalak száma) a pi lesz (remélem, jól mondom). Csakhogy maga a pi nem tagja egyik sorozatnak sem, hiszen a sorozatok összes tagja racionális szám, míg a pi nem az.

Szóval a kérdező által alkotott definíció szerintem a racionális számokat adja meg, nem a valós számokat.

2020. jún. 20. 10:12
 12/15 anonim ***** válasza:

Kérdező: A kérdés alapján mi a valós szám vizsgálat menete? Addig felezzük, növeljük eggyel vagy szorozzuk mínusz eggyel, amíg nullát nem kapunk? Tegyük fel, hogy pi-t akarjuk megvizsgálni, hogy valós-e. Megkockáztatom, hogy az életben nem lesz belőle nulla ezekkel a műveletekkel.

Irracionális számok: Határértéke sorozatoknak (vagy függvényeknek) van. Lehet egy polinomot is felírni sorozatként, de ahhoz előbb a kérdéses számot is fel kellene írni (akár végtelen) polinomként. A nevezetes irracionális számokra ismerünk ilyet, a többihez sok sikert.

2020. jún. 20. 11:18
 13/15 A kérdező kommentje:
Bármely véges valós számot tetszőlegesen meg tudunk közelíteni, az 1/3-t és a pít is. Az a bajotok, hogy elérni nem véges, csak végtelen lépésben tudjuk, vagyis egy lépéssorozat határértékeként?
2020. jún. 20. 14:20
 14/15 anonim ***** válasza:
Nem érted, hogyan is működik a matematika.
2020. jún. 20. 14:39
 15/15 sadam87 ***** válasza:
100%

Végtelen lépésben sem tudjuk. Ahogy az 1/n sorozat sem éri el soha sem a 0-t, bár az a végtelenben vett határértéke, úgy a sokszöges közelítéssel sem lehet elérni a pi-t csak végtelenül megközelíteni. Az általad definiált számok felírhatók két egész szám hányadosaként, tehát racionálisak, a pi (és a többi irracionális szám) viszont nem az, így nem lehet közöttük.

2020. jún. 20. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!