.Ti hogy definiálnátok a valós számokat?
Itt az én definícióm:
1. 0 legyen egy valós szám.
2. Ha n valós szám, akkor n+1, -n és n/2 is az.
3. Más valós szám nincs.
(Az irracionális számok az összeadás, kivonás és felezés műveletek megfelelő sorának határértékeként állnak elő.)
Létezik ennél egyszerűbb?
Én nem vagyok matematikus, tehát elehet, hogy rosszul látom, de szerintem a kérdező által megadott definícióban az irracionális számok nincsenek benne. (Ha jól látom, a 2. válaszló is így látja.) Az összes általa leírt módszerrel létrehozott szám felírható két egész szám hányadosként.
Persze látom, hogy valahogy határérték számítással akarja az irracionális számokat kiszámítani. A logikát persze értem, hiszen ha jól tudom, tényleg így szokták közelíteni az irracionális számok értékét, csak éppen a határérték a sorozatnak nem lesz a tagja, így a 3. pont szerint nem racionális szám.
A pi példáján: ott ha jól tudom, a körbe és köré írt sokszögek segítségével szokták becsülni az értéket. Mindkét sorozat n=∞-ben vett határértéke (n az oldalak száma) a pi lesz (remélem, jól mondom). Csakhogy maga a pi nem tagja egyik sorozatnak sem, hiszen a sorozatok összes tagja racionális szám, míg a pi nem az.
Szóval a kérdező által alkotott definíció szerintem a racionális számokat adja meg, nem a valós számokat.
Kérdező: A kérdés alapján mi a valós szám vizsgálat menete? Addig felezzük, növeljük eggyel vagy szorozzuk mínusz eggyel, amíg nullát nem kapunk? Tegyük fel, hogy pi-t akarjuk megvizsgálni, hogy valós-e. Megkockáztatom, hogy az életben nem lesz belőle nulla ezekkel a műveletekkel.
Irracionális számok: Határértéke sorozatoknak (vagy függvényeknek) van. Lehet egy polinomot is felírni sorozatként, de ahhoz előbb a kérdéses számot is fel kellene írni (akár végtelen) polinomként. A nevezetes irracionális számokra ismerünk ilyet, a többihez sok sikert.
Végtelen lépésben sem tudjuk. Ahogy az 1/n sorozat sem éri el soha sem a 0-t, bár az a végtelenben vett határértéke, úgy a sokszöges közelítéssel sem lehet elérni a pi-t csak végtelenül megközelíteni. Az általad definiált számok felírhatók két egész szám hányadosaként, tehát racionálisak, a pi (és a többi irracionális szám) viszont nem az, így nem lehet közöttük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!