A fizika jelenlegi álláspontja mi az időhurokkal kapcsolatban?
Figyelt kérdés
2020. jún. 18. 07:09
11/13 anonim válasza:
"Először nem ártana definiálni hogy mi az az időhurok."
szerintem teljesen jól definiálva van, egy időszerű zárt görbe a téridő manifoldon
13/13 anonim válasza:
Van a Roger Penrose által matematikailag levezetett univerzum tágulási modell, ami leírja az örökké tartó tágulást. Az egész hőhalálba torkollik, ami valójában nem is teljes hőhalál. Egyre nagyobb és egyre lassabb struktúrák jönnek létre, ami mai szemmel hőhalálnak nézne ki, valójában akkora struktúrák alakulnak ki egyetlen részecske is nagyobb benne mint a jelenlegi belátható univerzum és nagyobb a periódusideje mint az univerzum jelenlegi kora. Ez addig folyatódik míg planck hossz, plank idő meg efféle méretskálát is elmos azaz nincs értelme azt mondani hogy ez az elemi részecske tíz az ezerötszázadikonszor nagyobb mint a Föld, vagy periódusije tíz az ezer nemtudom hányszázazikon másodperc, és így időhurkot alkot visszaérkezik az állandó átgulással és hőhalállal az ősrobbanáshoz. Úgy elérkezik az ősrobbanáshoz (sőt az ősrobbanás események végtelen sorozatához) hogy közbe nem volt sose összehúzódás, azaz csak tágulás volt. Ezt matemaitkailag hibátlanul leírta, mondjuk ettől én szekpitkus vagyok hogy ez igaz lenne és nem egy tudományosan elfogadott dolog hogy ez igaz. Egyik alternatív megoldás hogy egy másik forgatóknyv szerint folytatódik a törénet, a másik hogy pontosan ugyanaz történik ezzel időhurokot alkotva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!