Ha ősidők óta ismertek egyes gyógynövények, gyógyfüvek, teák hatásai, ezekre honnan jöttek rá?
Honnan jöttek rá például, hogy a kamilla mire jó, milyen élettani hatásokkal bír, a citromfű, a hárs, az aloé és még sorolhatnám.
Ezeket 1-200, avagy több évvel ezelőtt hogy fedezték fel?
Véletlenszerűen leakasztotta valaki, megfőzte, felhasználta és elindította a folyamatot? Hogy vizsgálták? Miből derítették ki?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Empirikus úton.
És arról sem volt fogalmuk sokszor, mivel van dolguk, mi a betegség okozója. Hiszen a kórokozó mikroorganizmusok létezése egészen a XIX. század végéig ismeretlen volt az ember számára. Banális dolognak hat a kézmosás, de ezt konkrétan fel kellett találnia honfitársunknak.
Sokszor úgy jöttek rá, hogy az állatok megették, és jobban lettek tőle.
Tipikus példa erre a kávé, amit kecskék ettek meg, utána "hiperaktívvá" váltak, és arra gondoltak, hogy ez az emberre is jó hatással lehet.
Megfigyelték. Ahogy mi is, ma is. Például tudom, hogy a gyerekemnek az áfonya szorulást okoz. Mikor amúgy is gond van a kakival, akkor nem kaphat, hiába szereti. Viszont hasmenéses betegség végén, tüneti kezelésre nagyon is.
Megfigyelték, hogy ha egy jószág beteg, mit eszik. Kipróbálták. Aztán a többi növényt is. Fűszereztek vele, ették nyersen, megfőzték, teát főztek belőle. Rájöttek, hogy ugyanaz történik, ha fogyasztják, vagy magukra kenik.
Megfigyelték a hétköznapi életet is. Például rájöttek, hogy kevesebb a reumás azok közt, akik puszta kézzel szedik a csalánt.
Megfigyelték azt is, hogy valamiből egy kevés gyógyszer, sok pedig méreg. Ezt is bőven kihasználták a történelem során.
Szerintem is ez a kétféle "feltalálási" mód létezik.
Megfigyelték az állatokat és kísérleteztek.
Pont mostanában láttam a TV-ben egy érdekes műsort.
Nem tudom, hogy melyik betegséggel kapcsolatos volt a felfedezés.
Fogta az egyik fazon és lerajzolta a település térképét , rajta a házakkal. Aztán mikor valaki meghalt, akkor behúzta strigulát a házhoz.
Aztán észrevette, hogy a közkutak közelében többen halnak meg mint távolabb.
De a nagy felfedezés az volt, hogy a sörfőzdében senki sem halt meg.
Mi volt a titok ? A sörfőzők csak sört ittak, azt viszont főzték ugyebár.
Ekkor jöttek rá, hogy ha a vizet felforralják, akkor megszűnik a betegség, ami a szennyezett víz miatt volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!