Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit gondoktok, szerintetek ez...

Mit gondoktok, szerintetek ez milyen ásvány?

Figyelt kérdés

Régóta megvan, Romániából származik. Érdekelne, hogy micsuda lehet mégis?

[link]

Válaszokat előre is köszönöm!

2020. jún. 2. 14:51
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Pirit.
2020. jún. 2. 15:15
 2/5 A kérdező kommentje:

1-es köszi!

De ha mégis, vas alapú vegyület, miért nem fogja a mágnes!? Akkor nyilván a kénhez lehet köze, de az mennyiben befolyásolja a vas mágnesességét?

2020. jún. 2. 15:42
 3/5 anonim ***** válasza:

Ezt sajnos nem tudom:)

De mindenhol írják, hogy nem mágnesezhető csakugyan.

2020. jún. 2. 18:23
 4/5 EagleHUN ***** válasza:
100%

Az anyag kristályossága befolyásolja a dolgot:

"A kristályos anyagok kevés kivételtől eltekintve nem mutatnak mágneses sajátságot."

Forás:

[link]

A pirit azaz vas(II)-szulfid ráadásul a kénnel ionrács szerkezetű és nem fémrácsba rendeződött, mivel ez egy vegyület.

(A (II) a vas kétszeres ionizáltságát jelöli.)

A képen látható ásvány ráadásul csak szemcséket tartalmaz kőzetbe ágyazva nem tömör.

Mellesleg a hasonló kinézetű és viszont ugyanolyan összetételű markazit is lehet a képen lévő kőzetben nem csak pirit. (Csupán kristályszerkezetben tér el egymástól a markazit (rombos) és a pirit (köbös).)

[link]

[link]

2020. jún. 2. 22:59
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha mágnesezhető is, szerintem a kristályok nagysága, tömege, és vastartalma nem elég nagy ahoz, hogy észrevehetően vonzza a mágnest, ha ténlyeg pirit, de szerintem is az.
2020. nov. 14. 12:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!