Milyen nagy az univerzum?
Ahány internetes oldalt megnéztem, mindenütt mást és mást írtak.
De "hivatalosan" milyen nagy az univerzum?
Nem tudjuk mekkora. Mivel 13,8 milliárd évvel ezelőtt született, a belátható világegyetem látszólagos sugara értelemszerűen 13,8 milliárd fényév, ami - a tágulást figyelembe véve - egy kb 45 milliárd fényév valós sugárnak felel meg.
De ez csak a belátható világegyetem mérete. Hogy valójában mekkora, arról fogalmunk sincs.
Tehát a VALÓS sugara kb 48 mrd fényév a látható világnak. Az egész világ ennél nagyobb.
Elvileg meg tudnánk mérni a görbületét több módon is:
- háromszög rajzolással. Sajnos a legnagyobb háromszög, amit ma rajzolni tudunk, az a Föld-Hold távolság (hosszabb oldal) és a Föld mérete (rövidebb oldal), ami roppant kicsi.
A másik módszer, hogy megszámoljuk a galaxisok sűrűségét a távolság függvényében. Ez mást fog adni egy sík világban és mást egy görbült világban.
Persze, ha csak alig görbült, akkor nagyobb távolságban kéne számolni. Sajnos lehet, hogy a mi látható világunk az igazi világnak csak pici töredéke, és akkor majdnem sík.
Köszönöm a válaszokat.
Tehát, ha jól tudom/értem az ősrobbanás elmélet abból ered, hogy tágul az univerzum, a korát meg a 13,7-8 fényéves látótávolságunkból határozták meg?
Azt halottam, hogy az egyik legtávolabbi galaxis amit felfedeztünk a fény sebességének 98%-ával távolodik (mármint távolodunk egymástól), mi van ha ennél messzebb csak azért nem látunk, mert ami mögötte lenne azok a fény sebességénél gyorsabban távolodnak, így nem láthatók, és nem azért mert ennyi idős az univerzumunk?
Köszönöm a válaszokat, nem trollkodni akarok, mégha úgy is tűnik.
"mi van ha ennél messzebb csak azért nem látunk, mert ami mögötte lenne azok a fény sebességénél gyorsabban távolodnak"
Így igaz.
"ha 1 milliárd év múlva még azok is eltűnnek amik a határon fénysebesség felé gyorsulnak"
Ez így fog történni. Egyre kisebb darabot fogunk látni a világból, ahogy egyre gyorsul a tágulás.
Ezzel együtt a világunk ennyi idős, ezt sok dologból tudjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!