Milyen az, hogy ha visszafelé megy az idő?
Most olvastam egy cikket, ami azért túl van tolva, hogy az Antarktiszon találtak egy részecskét, ami visszafelé halad az időben.
Na, most ez igaz vagy sem, egy biztos.
Nem ez az első, hogy erről hallok.
Gondolom nem arról van szó, hogy visszahányom a tejet a pohárba, majd bekerül a dobozba és onnan meg a hűtőbe.
Mit jelent ez?

Semmit nem jelent. A kutatasi 'eredmeny' egy dolog, az ertelmezese egy masik. Egyelore nagyon ugy tunik hogy az ertelmezessel lesz a baj, vagy az elmeletek egy resze nem fedi teljesen a valosagot.
Nem talalt senki 'parhuzamos' meg 'forditott' univerzumot, csak valami anomalia, amit az altalunk ismert kvantumfizikai torvenyek nem magyaraznak. A hangsuly az 'altalunk ismert'-en van.

én meg a saját nagyapám vagyok
és ez tudományosan alá van támasztva

Tudományosan annyit jelent, hogy az ok->okozati viszony megfordul okozat->oki viszonyra. Nem visszahányod a tejet a pohárba, hanem megiszod a tejet, mert kiürül a pohár, nem tudom érződik-e a lényeg.
Másik példa: "belerúgsz a szekrénybe, ezért az felborul" helyett "felborul a szekrény, ezért belerúgsz". Tehát nem összeáll a szekrény, hanem történik vele valami, amiből törvényszerűen következik a cselekvésed, mintha előre el lenne rendelve.
Ennek az egyik következménye az is, hogy entrópia nem növekszik, hanem csökken.
Nolan új filmjében ez van.
Azt nem értem, hogy borulhat fel a szekrény a semmitől.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!