A vírusoknak mi a szerepük a természetben? Hogyan keletkeztek? Ha feltalálnának egy szert ami kiírtja az összes vírust, akkor felborulna az ökoszisztéma?
A kórokozók szerepe a túlszaporodás gátlásának egyik módszere.
A vírusok akkor keletkeznek, amikor embrionális korban fehérvérsejteket képzünk. A DNS-ük bizonyos szakaszaitól (intronok) ilyenkor megválunk, és ha ezek egy fehérjeburokban fennmaradnak, akkor beszélünk vírusról. Ezért fajspecifikusak legtöbbször a vírusok, mert a gazdáját fertőzi.
"A vírusok akkor keletkeznek, amikor embrionális korban fehérvérsejteket képzünk."
Nem, nem igazán. (Én legalábbis ilyen vírus képződési mechanizmusról biztos nem hallottam.) Már csak azért sem logikus, mert a legtöbb élőlénynek nincsenek immunsejtjei. Eleve még nem tudjuk biztosan, pontosan hogyan alakultak ki a vírusok. Több modell is van, ebből az egyik valóban az, hogy a vírusok önállósodott genetikai elemek, de erről sem hallottam még, hogy bárki az immunsejt képzéséhez kötné.
"A DNS-ük bizonyos szakaszaitól (intronok) ilyenkor megválunk, és ha ezek egy fehérjeburokban fennmaradnak, akkor beszélünk vírusról."
Az intronok az RNS-ekből vágódnak ki az érésük során, nem a DNS-ből. Cserébe a limfociták érése során valóban kivágódnak bizonyos DNS szakaszok (V(D)J rekombináció), de ezekből nem képződnek vírusok, plusz nem csak az embrionális fejlődés során megy végbe (sőt, tudtommal elsősorban nem akkor).
"Ezért fajspecifikusak legtöbbször a vírusok, mert a gazdáját fertőzi."
Azért fajspecifikus sok vírus, mert a fertőzés első lépéseként meg kell kötődni a gazdasejt felszínén (valamilyen fehérjén). Ha ez a fehérje más fajokban nem fordul el, vagy eltérő, akkor a vírus a másik faj sejtjein nem tud megkötődni, így fertőzni sem tudja őket. Ugyanakkor nagyon sok vírus van, ami sok fajt meg tud fertőzni (pl. influenza vírusok). Ráadásul a vírus az evolúciója során gazdát is válthat, erre rengeteg példa van (pl. az új koronavírus, HIV).
Elnézést kettes, valóban több dolgot pontatlanul írtam.
De én pár hónapja pont így tanultam, hogy fehérvérsejtképzés során az RNS-ből kiszakadó intronokból lesznek a vírusok...
Biztos, hogy nem mind (pl retrovírusok származását még egy ősi RNS-világban vélik feltételezni).
Lehetséges, hogy van ilyen eredet modell is, de én ilyenről még nem hallottam. Már csak azért is érdekes, mert az eukarióta vírusok többségénél a vírus génjei is intronosak (persze ez még nem kizáró ok). Nem tudnál valami bővebb információt mondani vagy linkelni ezzel kapcsolatban? Gyors kereséssel nem találtam semmit, de nem is tudtam nagyon szűkíteni a keresést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!