Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az éjjellátók és a hőkamerák...

Az éjjellátók és a hőkamerák hogy működnek?

Figyelt kérdés
Hallottam, hogy az éjjellátó a zöldet érzékeli, a hőkamera meg bármilyen hőt még szílárd tárgyon keresztül is ez igaz?
2020. máj. 8. 10:07
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az ólcsók éjjellátók általában infravörös sugárzást bocsátanak ki abban a tartományban amit az emberi szem már nem lát de a szilícium CCD kamera még lát.

A hőkamerák passzívak azaz nem bocsátanak ki semmilyen sugárzást hanem a testek által kibocsátott távoli infravörös sugárzást detektálják.

20 éve ez még nem volt triviális technika csak a katonák használták mert méreg drága volt.

Azóta kifejlesztettek egy úgynevezett mikrobolométer mátrix eszközt amit viszonylag olcsón elő lehet állítani és folyékony nitrogénes hűtés sem kell hozzá.

Némi infó itt mi is ez: [link]

2020. máj. 8. 10:36
 2/4 anonim ***** válasza:

A hőkamera szenzorának alapegysége a mikrobolométer.

Az éjjellátó alapja pedig a microchannel plate, ami gyakorlatilag sok elektronsokszorozó. Ha ennek a kettőnek a működését megérted akkor tudni fogod. Keress rá ezekre.

2020. máj. 8. 10:39
 3/4 Wadmalac ***** válasza:
100%

Hm, amennyire én tudom , az éjjellátók a közeli infratartományban dolgoznak, a hőkamerák meg hosszú hullámhossz tartományban.

"Hallottam, hogy az éjjellátó a zöldet érzékeli"

Hát ha olyan éjjellátó, ami a látható fényt erősíti, akkor lehet.

De ez nem csak egy félreértés, amiatt, hogy sok éjjellátó zöld képet ad?

Az okosteló-kamerákban alkalmazott éjjeli fotó feljavításra pl. a huawei a szokványos RGB érzékelő mellett SÁRGA fényre érzékeny plusz színszenzor-pixeleket használ.

2020. máj. 8. 12:30
 4/4 anonim ***** válasza:
72%

Azt nem tudom, hogy úgy működik-e szilárd tárgyon keresztül, mint a piffpuff filmekben látni, de én nagyon meglepődtem, mikor a 90-esek elején láttam egy monitoron, ami egy 10 cm széles, ónozott rézcsíkra nézett, hogy a hőtükörképünket látja rajta. Mint az Orion űrhajó kalandjaiban a varangyok, olyan pálcák voltunk, ha hajoltunk, karlengettünk, világosan látszott. Pedig akkor az valami japán adományként alighanem már "odaki" levetett technológia volt (volt hozzá termoszban nitrogén, természetesen).

Aztán a 90-esek második felében már többféle távhőmérőt használtunk, melyek alkotóinak mamája rácsodálkozhatott a lőfegyverekre, pisztoly egy-két méterre a csavarra, puska a 8 méterre levő távvezetéki kötőelemre. Eredményt tekintve ezek még analógok voltak.

2020. máj. 8. 16:03

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!