Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi annak a jelenségnek a neve...

Mano4219 kérdése:

Mi annak a jelenségnek a neve amikor pl. a bevásárlókocsi kereke jobbra-balra rángani kezd?

Figyelt kérdés
2020. máj. 6. 10:36
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

segítségeteknek köszönhetően találtam egy oldalt végre, ahol elég részletesen foglalkoznak a témával.

Akit esetleg érdekel:

[link]

2020. máj. 8. 14:30
 12/13 anonim ***** válasza:

Ismételten mondom, Wadmalacnak is hogy nem rezonanciáról van szó. Nem akartam a részletekbe menni, a jelenség hátterében az ún. öngerjesztett rezgés áll, ami nem rezonancia!

Rezonanciáról uis. akkor beszélünk, ha külső gerjesztóerő hat a vizsgált rendszerre és annak a körfrekvenciája egyenlő (vagy igen közeli) a rendszer sajátkörfrekvenciájával (hoz).

A kérdező által ecsetelt jelenségnél szó nincs ilyenről. A padlólap egyenetlensége lehetne egy külső gerjesztés, de nem az mivel egyenletesen is tud futni azon a kerék.

Az öngerjesztett rezgéseknek pont az a lényege, hogy függetlenül a külső (lehetséges) gerjesztőerőktől maga a rendszer gerjeszti saját magát, és a rendszer diffegyenleteiben jellemzően belső nemlineáris tag felel ezért.

Az öngerjesztett rezgések egyébként számos más helyen is megjelenhetnek. Wadmalachoz közeli példával élve, gyártástechnológiai problémát említek. Pl. esztergáláskor a kés és a munkadarab között száraz súrlódás van, és ez is vált ki öngerjesztett rezgést. Arról nem is beszélve, hogy a rendszerben késleltetés van. Adott fogásvételnél adott időpillanatban hogy a kés hogyan rezeg nemcsak az aktuális állapottól függ, hanem attól is, hogy egy fordulattal korábban milyen volt a forgácsolás.

Ez igen komplikált és összetett folyamat, amelyeket már több évtizede technikus és forgácsológépen dolgozó szakemberek is megfigyeltek. A 40-es, 50-es évekbeli szovjet szakirodalmak is megemlítik ezt a jelenséget, de akkoriban még a matematikai háttér sem volt meg. Jelenleg is kutatási téma.

2020. máj. 8. 19:22
 13/13 Wadmalac ***** válasza:

"Rezonanciáról uis. akkor beszélünk, ha külső gerjesztóerő hat a vizsgált rendszerre és annak a körfrekvenciája egyenlő (vagy igen közeli) a rendszer sajátkörfrekvenciájával (hoz)."

Lehet, hogy ezen okból nem a megfelelő kifejezést használtam, rezonancia alatt pont csak azt értettem, hogy a rendszernek olyan rezgése lesz, ami a sajátfrekvenciájával azonos, ezért gerjed.

Külső vagy belső forrás szempontjából nem is néztem.

Ha rezonancia helyett rezgés-gerjedést írtam volna, mindketten elégedettek lennénk?

2020. máj. 11. 07:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!