Nem tudom, van-e kifejezetten erre külön név, de a rángatás oka a rezonancia.
2020. máj. 6. 10:52
2/13 anonim válasza:
Csapágyhiba.
2020. máj. 6. 12:16
3/13 anonim válasza:
kátyú
2020. máj. 6. 12:20
4/13 anonim válasza:
Gyakran azért rezonál, oszcillál, stb., mert egyenes állásban nem, vagy nem eléggé érintkezik a talajjal, csak oldalsó állásban, ezért ide-oda lökődik, a két szélső állás között viszont alig hat rá erő.
2020. máj. 6. 17:58
5/13 anonim válasza:
Ez egy igen bonyolult mechanikai folyamat, pl. a Budapesti Műszaki Egyetemen foglalkoznak vele. A lényeg, hogy egy nemlineáris mechanikai rendszerben stabilitásvesztés történik egy alkalmasan változtatott paraméter meghatározott értékénél (bifurkációs paraméter). A jelenség rendkívül speciális, váratlanul áll elő, és késleltetés van a rendszer dinamikájában. A speciális mozgást egyébként "simiző" mozgásnak is nevezik. Ki kell emelni, hogy a fizikáját tekintve ez nem rezonancia, tehát ezt föntebb hibásan írták. Ha bővebben érdekel, akkor a kerékdinamikára keress rá.
2020. máj. 7. 22:03
6/13 Wadmalac válasza:
"Ki kell emelni, hogy a fizikáját tekintve ez nem rezonancia, tehát ezt föntebb hibásan írták."
A rezonancia révén tud ez is oda gerjedni, amit a bev. kocsinál láthatsz.
Tiszta sor, hogy maga az ide-oda dobódás nem ettől van ,de ha nincs rezonancia, nem fog "elszabadulni".
2020. máj. 8. 07:01
7/13 anonim válasza:
riszálás
röviden: sz.ar
2020. máj. 8. 12:42
8/13 anonim válasza:
Nincs villaszöge, utánfutása (belerúgtak) nem ér le 1 kerék rendesen (amikor leér, meglökődik, átforog)
2020. máj. 8. 12:46
9/13 Wadmalac válasza:
Már csak az is utal arra, hogy a rezonancia belejátszik, hogy ha a kereket kicseréled olyanra, aminek hosszabb a "karja" a felső forgáspont és a keréktengely közt, szóval növeled az utánfutást, a riszálás csökken vagy megszűnik.
Hosszabb inga, kisebb rezonáns frekvencia.
2020. máj. 8. 12:51
10/13 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat,
én is a "simiző" mozgás megnevezésre emlékszem tanulmányaimból, de nem voltam biztos benne és amikor a neten próbáltam rákeresni semmit nem találtam.
Most már csak egy kérdés maradt: mi a különbség a "simiző" mozgás és a "rádli"-zás között? Ha jól emlékszem ez is valami hasonló jelenség.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!