Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől függ, hogy az eltérő...

Mitől függ, hogy az eltérő sebességű megfigyelők közül melyik ideje lassul le a másik szempontjából?

Figyelt kérdés

Ha egy műholdon a föld körül száguld egy óra, akkor egyértelműen lassabban jár, mint a földi párja. De ha a sebesség relatív, akkor a műhold szempontjából miért nem a földi óra lassul le?

Egyenes vonalú mozgással talán jobb a példa. Mondjuk valahol az űrben egy űrállomásról nagy sebességgel elindul egy űrhajó, valahol megfordul (mondjuk megkerül egy bolygót), és mikor visszaér, elvileg kevesebbet mutat az órája. De az űrhajóból nézve az állomás mozgott, az állomás órája mégis felgyorsul az űrhajóhoz képest.

2020. ápr. 7. 22:16
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

#10 Köszönöm, ezen még átrágom magam. :)

De ha jól értem, akkor ez egy megjelenési formája az idődilatációnak. Viszont ha semmilyen fény (rádióhullám, stb.) nem mozog közöttük, akkor is elvileg az egyik űrhajós öregebb lesz, mikor újra találkoznak.

A bizonyítás elején egy dolog nem tiszta: Szerintem mindketten lassulni látják egymás óráját, ahogy a Doppler-effektusnál is mindketten egyre vörösebbnek látják egymás távolodó képét. (De lehet, hogy ezt írtad, csak félreértettem.)

Illetve ezzel kapcsolatban felmerülhet a kérdés: Az idődilatáció ugyanúgy irányfüggő, mint a Doppler-effektus?

2020. ápr. 8. 20:13
 12/13 dq ***** válasza:

> „Illetve ezzel kapcsolatban felmerülhet a kérdés: Az idődilatáció ugyanúgy irányfüggő, mint a Doppler-effektus?”

Nagyon jó kérdés!

Nem, az idődilatáció _nem_ irányfüggő. Sőt, nincsenek is benne irányok.

Bár a #3-ban és #5-ben már kimondtam, kimondom még egyszer:

egy adott I inerciarendszerben ha v sebesség(nagysággal) mozog egy M mozgó megfigyelő, akkor ha a rendszerben T idő telik el, akkor az M mozgó megfigyelő saját rendszerében (vagy máshogy: az M mozgó megfigyelő saját zsebóráján) T'= T/gamma(v) idő telik el.

: T = T' * gamma(v)

Ennyi az állítás.

> „Viszont ha semmilyen fény (rádióhullám, stb.) nem mozog közöttük, akkor is elvileg az egyik űrhajós öregebb lesz, mikor újra találkoznak.”

Ez egy standard eljárás a fizikában, hogy belátnak valamit egy speciális esetre, és ezt kiterjesztik. Például az idődilatációt levezeti itt a wiki: [link] egy bizonyos típusú órára, és utána azt lehet mondani, hogy tapasztalati tény, hogy az órák szinkronban járnak, tehát ha az egyik óra lelassul, akkor minden óra lelassul.

De egyébként attól még, hogy nem küldözgetnek egymásnak fényjeleket, ugyanúgy igaz marad, hogy az egyik többet öregedik a másiknál.

> „Szerintem mindketten lassulni látják egymás óráját, ahogy a Doppler-effektusnál is mindketten egyre vörösebbnek látják egymás távolodó képét.”

#10-ben végig Doppler effektusról írtam és arról hogy ki mit _lát_ a szemével, és nem arról, hogy mi történik az adott rendszerekkel. Ahogy #6 is. A wikipédia szócikk kicsit máshogy használja ugyanazokat a szavakat:

„A mozgó esemény időtartama így lerövidülni látszik a nyugalomban lévő megfigyelő számára.”

Itt nem látást ért, hanem.. Igazából nem tudom mit, át is írom ha odaérek.

2020. ápr. 8. 21:42
 13/13 anonim ***** válasza:
70%

A kérdést a már ezerszer kitárgyalt ikerparadoxonról szól.

Ennek pedig az a lényege, hogy két esemény között eltelt időtartam függ attól, hogy a két eseményt összekötő melyik világvonalra számítjuk. Arra a világvonalra nézve maximális, amelyhez rögzített vonatkoztatási rendszerben a két esemény helye végig nyugalomban van.

A magyarázat hátterében az egyidejűség relativitása áll. A Földtől távolodó űrhajó számára más események egyidejűek az ő mindenkori jelenbeli pillanataival, mint amikor már a Föld felé közeledik. A kettő közötti váltáshoz le kell lassulnia, amely ugye nem egyenletes, hanem gyorsuló mozgás, és felfogható sok infinitezimális transzformáció egymásutánjaként. Ezen infinitezimális transzformációk során azon események, amelyekkel az ő jelenbeli pillanat épp egyidejű, folyamatosan változnak, és mire megfordul, már azon földi eseményekkel lesz az ő jelenje egyidejű, amelyek a megfordulás előtt még a Föld saját jövőjében voltak.

Minkowski-diagramon jól szemléltethető a dolog.

[link]

2020. ápr. 22. 11:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!