Mi volt az a bolygó, amit láttam ma este az égbolton?
Ma este jöttem haza, és láttam, hogy a Hold kifli alakú volt, mellette pedig egy fényes csillag volt, ami feltehetően egy bolygó.
Mit láttam?
"A Hold fázisainak ehhez nem sok köze van."
Pedig van. Nem közvetlen köze, azaz valóban nem a Vénusz okozza a Hold fázisváltozásait. Viszont ha a Holdat és a Vénuszt ilyen közel láthatod egymáshoz, akkor ziher, hogy nem lehet telehold. Teleholdkor próbáld megkeresni a Vénuszt, akár "esti", akár "hajnali csillag" is legyen akkor. Az égbolt egészen távoli pontján lesz a Hold a Vénuszhoz képest. Már ha egyáltalán láthatók egyszerre. Telehold mellett ott virít a Vénusz... Nonszensz. Hótt ziher, hogy NEM fogod egymás mellett látni őket. Vagyis ha egymás mellett látod őket csak holdsarlóként láthatod a Holdat. Azaz ilyen értelemben nagyon is köze van a dolognak a Hold "fázisaihoz".
Tehát a - "2. Csak akkor látom a Vénuszt, ha kifli alakú a Hold?" - kérdésre a válasz: Nem csak akkor láthatod a Vénuszt, ha a Hold "kifli" alakú, viszont csak akkor láthatod őket közel egymáshoz. Ja meg "újhold" idején úgy, hogy a Holdat nem látod... :DDD
A miértjéről nem csak én, ("Teleholdnál" ugyanis a Hold és a Nap "között" van a Föld, így a Vénusz - mivel sokkal közelebb van a naphoz mint a Föld - a "hátunk mögött" van. Nyilván a Nappal együtt.) - de ezt megerősíti a #10-es is. ("A Vénusz ún. belső bolygó azaz a pályája a Földénél közelebb van a Naphoz.")
dellfil
@dellfil: a 2. kérdés a Véusz láthatóságára vonatkozott, nem a Hold-Vénusz együttállásra. Azt nem befolyásolja a Hold helyzete vagy fázisa...
Az általad említett "teleholdas együttállás" belső bolygó esetében valóban nem lehetséges; mondjuk abban az esetben a holdfény miatt nem is lenne túl látványos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!