Miért nem zsíros a tojás után a tányér?
Figyelt kérdés
Felverek pár tyúktojást egy tányérban. Zsírtartalma ~10%. Mégis el tudom mosni utána a tányért, meglátásom szerint tökéletesen, egyszerűen langyos vízben, szemernyi mosogatószer nélkül is. (Vagy talán hidegben is?) Hogy lehet ez? Valami kolloid fázisban van benne a zsír, kifelé víztaszító molekulavégekkel körülvett kis csomókban? Ha igen, akkor milyen egyszerű házi módszerrel törhetném meg ezt? Sima kiváncsiság, nem hagy nyugodni.2020. febr. 25. 00:19
11/12 A kérdező kommentje:
"Ha ott marad egy vékony fehérjeréteg, azon fogják megrendezni a szalmonella foci EB-t."
Jut eszembe: de hát nem csak a zsír kapcsán merülhet fel ilyen kérdés? A fehérjének nem kéne szépen letakarodni langyos vízzel? Legtöbbjüknek eleve vannak poláros részei.
2020. febr. 26. 00:22
12/12 Wadmalac válasza:
" A fehérjének nem kéne szépen letakarodni langyos vízzel? Legtöbbjüknek eleve vannak poláros részei."
Igazán az a kérdés, hogy mennyire lemosod, mennyire csak hígítod a vízzel.
Tányér anyagától, bevonatától is függhet, mennyire tapad oda akár a zsír, akár a fehérje és mennyire hajlamos ezt a kötődést a víz révén feladni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!