Van-e bolygórendszere a egy kettőscsillagnak?
Szerintem simán lehet.
De attól is függ a 2 csillag hogyan helyezkedik el egymáshoz képest illetve a körülette lévő bolygók.
De szerintem ha 2 csillag van egymáshoz a legközelebb és akkor azok körül keringhetnek.
ha van köztük bolygó akkor érdekesebb a dolgok, de miért ne lehetne, hogy 8-s formájú pályán kering
tehát tesz 1 félkört az egyik nap körül majd a másik átvonza és ott is tesz 1 félkört és kezdődik előröl.
Egyébként csak elmélet, nem alátámaszható elképzelés ez.
Ahogy #2 írja találtak már több olyan exobolygót is ami két csillag körül kering.
Ez többféle megoldással is lehetséges, de bizonyos feltételeknek meg kell felelnie a bolygó pályájának. Tehát vannak olyan pályák amelyek "tiltottak" azaz ha ott lenne bolygó akkor kilökődne a rendszerből.
Nem is ez a szenzációs hanem hogy találtak már 3 csillag körül keringő bolygókat is.
Ott gyakorlatilag még nagyobb a kilökődés esélye, sőt nem sok olyan pálya lehetséges amin egyáltalán stabil lehet a keringése!
Kettős csillagok körül "Tatoinok":
Ez a két alap eset:
(Kék és zöld bolygók.)
Ez sem lehetetlen, bár nem tudom, mennyire stabil:
És kaotikus pályák is lehetnek:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!